Matthew Dahl var en av de glada som lyckades köpa lite legal cannabis. Nu gapar många lager redan tomma.
Matthew Dahl var en av de glada som lyckades köpa lite legal cannabis. Nu gapar många lager redan tomma.

Slut på röka efter gräsliga köer i Kanada

Kanadensarna verkar ivriga att få puffa på den numera legala cannabisen. Bara två dagar efter att drogen legaliserats gapar många hyllor redan tomma.

ANNONS
|

- Jag är chockad att jag sålde slut så snabbt, och också väldigt upprörd att jag inte har produkter till alla, säger Thomas Clark, som säljer laglig cannabis i den lilla kuststaden Portugal Cove-St. Philip's, till CBC.

Hans lager gapade tomt redan klockan 16.20, den första dagen.

ANNONS

Dag två fortsatte köerna att ringla sig långa utanför butikerna och de otillräckliga lagren lämnade många besvikna:

- Det var ett helvete, det var kallt. Men vi hade kul ändå för vi pratade och delade en joint med andra som stod och väntade, säger Alexandre som fick vända hem tomhänt efter att ha köat i nio timmar, enligt AFP.

- För mig står det 1-0 till svarta marknaden jämfört med regeringen, säger den snopne John Matheson till Montrealgazette.

I Ontario, Kanadas mest folktäta provins där man än så länge bara kan köpa cannabis online, gjordes 38000 beställningar till ett värde av 750000 kanadensiska dollar (drygt fem miljoner kronor) under onsdagens första timmar.

I grannprovinsen Québec gjordes 42000 beställningar både online och i butik, vilket med råge överskred alla förväntningar.

ANNONS

Kanada blev på onsdagen det hittills första stora landet i världen som legaliserat cannabis.

TT

Fakta: Lättare cannabisregler

I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet, bland dem Sverige. Den svenska narkotikalagen förbjuder all kontakt med narkotikaklassade preparat, däribland cannabis.

Men ett antal länder debatterar nu lättnader i reglerna, eller har redan infört sådana.

Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana. Kanada följde efter och beslutade i somras att en legalisering skulle genomföras den 17 oktober i år.

I USA är drogen förbjuden på federal nivå. Men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. I minst åtta delstater är cannabis tillåtet eller på väg att bli det, däribland den till befolkning största, Kalifornien. Ett antal andra, däribland den tredje folkrikaste Florida, godkänner medicinskt bruk.

Många andra länder tillåter marijuana under vissa omständigheter. Inom EU har bland andra Danmark och Portugal på sistone ändrat reglerna i mer tillåtande riktning.

ANNONS