Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slovakien utvisar tre ryska diplomater. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT
Slovakien utvisar tre ryska diplomater. Arkivbild. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Slovakien utvisar ryska diplomater

Tre diplomater vid Rysslands ambassad i Bratislava utvisas, meddelar Slovakiens utrikesdepartement. Enligt slovakiska medier finns kopplingar till ett mord i Berlin.

"Enligt information från den slovakiska underrättelsetjänsten har deras verksamhet stridit mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser", skriver en talesperson för departementet i ett uttalande, och fortsätter:

"Dessutom så har visum utfärdade vid det slovakiska generalkonsulatet i S:t Petersburg missbrukats, och i anslutning till det har ett allvarligt brott begåtts i en annan EU- och Natostat".

Utrikesdepartementet lämnar inga ytterligare detaljer, men slovakiska medier rapporterar att en person som misstänks för inblandning i mordet på en tidigare tjetjensk rebell i Tysklands huvudstad Berlin i fjol anlände till Europa på ett slovakiskt visum. Tyska åklagare har anklagat Ryssland för att ha beordrat mordet och i december utvisade Tyskland två ryska diplomater med anledning av händelsen. Moskva har kategoriskt förnekat all inblandning.

Rysslands utrikesdepartement meddelar att landet kommer ge "ett symmetriskt svar" på de slovakiska utvisningarna, rapporterar den oberoende ryska nyhetsbyrån Interfax.