Robert Fico, till vänster, skakar hand med ersättaren Peter Pellegrini.
Robert Fico, till vänster, skakar hand med ersättaren Peter Pellegrini.

Slovakien får ny premiärminister

Slovakiens premiärminister Robert Fico ersätts av partikamraten och vice premiärminister Peter Pellegrini.

ANNONS
|

Robert Fico meddelade på onsdagen att han var beredd att avgå som premiärminister för att lösa regeringskrisen som uppstått efter ett journalistmord i landet tidigare i år. Ett krav var att hans ersättare skulle komma från Ficos eget parti – Smer.

- Jag sade till presidenten – var så säker, jag lämnar inte politiken, jag vill vara en aktiv ledare för partiet. Min roll kommer att vara att stötta den nya premiärministern och driva frågor som är viktiga för Smer, sade Fico vid en presskonferens.

ANNONS

Trycket på Robert Fico har varit mycket hårt efter att den slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes sambo Martina Kusnirová hittades ihjälskjutna i sitt hem i slutet av februari.

Kuciak hade granskat kopplingar mellan den italienska 'Ndrangheta-maffian och slovakiska politiker, vissa ända uppe i Ficos regeringskretsar. Arbetet publicerades efter att Kuciak och flickvännen hade mördats och enligt polisen utgör det ett sannolikt motiv.

Morden väckte krav på både nyval och politiska avgångar i Slovakien och flera ministrar har redan tvingats bort. Kulturministern avgick i ett tidigt skede och inrikesministern avgick i måndags för att stävja regeringskrisen.

TT-AFP

ANNONS