Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kravet på att män ska ha slips är undanröjt i det brittiska parlamentet. Arkivbild.

Slipskrav skrotas i brittiska parlamentet

Efter brexit och nyval har ännu en omvälvning skett i brittisk politik. Underhuset i parlamentet har slopat kravet på att de manliga ledamöterna ska bära slips.

Det är talmannen John Bercow som satt ner foten.

- Jag tycker att så länge ledamöterna kommer till underhuset i vad som kan anses vara affärsmässig utstyrsel så är frågan om de bär slips eller inte absolut inte det viktigaste, säger han.

Moderevolutionen startades av Liberaldemokraternas Tom Brake som vågade utmana urgamla traditioner genom att tala i underhuset, utan slips.

"Vem säger att brexit dominerar den politiska agendan. Mitt försök att ställa en PMQ (fråga till premiärministern) har väckt traditionalisterna ur deras slummer. Revolution!" twittrade Brake efter Bercows besked.

Den konservative politikern Geoffrey Cox verkade inte lika glad. "Chockerande, Slipslös. Var ska det sluta?" twittrade han.

Även om det inte funnits någon formell klädkod så har kavaj och slips länge varit regel i det brittiska parlamentet och de som trotsat traditionen har blivit uppläxade.

Den nya doktrinen gäller även manliga politiska journalister som hittills inte blivit insläppta om de saknat slips. Reaktionerna från pressen var blandade.

"Vad kommer härnäst? Ledamöter i tofflor och shorts", undrar Christopher Hope från The Telegraph. Matt Dathan från The Sun hyllar parlamentet "för att äntligen ha lämnat 1800-talet bakom sig".