Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Skyfall över Europa – dödssiffran stiger

Över 200 personer har mist livet och hundratals människor saknas efter att flera hus rasat samman i samband med kraftiga skyfall.
Stormen Bernd har under det senaste dygnet skapat förödelse i västra Tyskland. I belgiska Liège uppmanas invånare att lämna staden.

Husrasen skedde i samband med oväder och skyfall som skapat stora översvämningar i området. Läget i västra Tyskland beskrivs som dramatiskt och svårbedömt, rapporterar mediebolaget SWR.

Många i fara

I staden Schuld, som ligger i delstaten Rheinhald-Pfalz, har sex byggnader slitits sönder av vattenmassorna och ytterligare 25 har blivit instabila. I andra närliggande orter är översvämningsvattnet så vilt att räddningsstyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter nödställda boende.

Minst 170 personer har omkommit i Tyskland till följd av stormen. Två av dem var brandmän som omkom när de deltog i räddningsinsatser i Altena och Werdohl, skiver tyska Die Zeit. Över personer saknas och flera personer är strandsatta på hustak.

I Tyskland uppges 200 000 personer vara utan ström och hundratals har evakuerats från sjukhus och vårdhem, rapporterar NRK.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningsstyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringschef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

Den intilliggande staden Düsseldorf ska under onsdagen evakuerat flera delar av staden på grund av rädsla för att floden Düssel ska svämma över, rapporterar danska TV2.

Flera döda i Belgien

Från Belgien rapporteras att 31 personer har omkommit, enligt AFP. Bland annat en man som fångats av vattenmassorna i sin källare.

– Strömmarna är så starka att ett tiotal hus skadats i grunden och håller på att rasa, berättar Philippe Godin, borgmästare i Pepinster, strax sydost om Liège, till tidningen Le Soir.

Järnvägstrafiken i området är inställd och ledningen i provinserna Liège och Luxembourg manar befolkningen att hålla sig hemma.

– Evakueringar pågår fortfarande nu på torsdagsmorgonen. Vi insisterar på att befolkningen inte ska röra på sig. Håll er hemma, säger Xavier Derenne, guvernör i belgiska Luxembourg till Le Soir.

Armén har kallats in för att evakuera invånare i bland annat belgiska Rochefort. Och Frankrike meddelar att man hjälper sitt grannland med 40 brandmän och en helikopter.

– Vattnet har fortsatt att stiga under hela natten. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt. Flera vägar är helt översvämmade med starka strömmar. Det går inte ens att ta sig fram med båt, säger Corine Mullens, borgmästare i Rochefort till tv-kanalen RTL.

Belgisk stad evakueras

På torsdagseftermiddagen bad borgmästaren och myndigheterna invånare i Liège att lämna staden. Uppmaningen gällde alla stadsbor som fortfarande hade möjlighet att lämna. Även människor som bor på mindre orter längs floden omfattades av uppmaningen. Staden huserar omkring 200 000 invånare.

– Om en evakuering inte längre är möjligt rekommenderar vi alla invånare att gå upp i övervåningar och inte ta några risker. Alla personer som befinner sig på Liège territorium måste lämna staden. Affärer måste stängas. Detta är en exceptionell krissituation, och solidaritet måste gå före allt annat, sade Lièges ställföreträdande borgmästare, Christine Defraigne.