Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Skräptsunami” drabbar Honduras – väller in från grannlandet

Under onsdagsmorgonen startades ett städningsprojekt på stränderna i nordvästra Honduras. ”Skräptsunamin” som tagit över på stranden i Omoa har orsakat stora diskussioner med grannlandet Guatemala, och nu vill man hitta en långsiktig lösning på problemet.

Det var under lördagen som en våg av skräp vällde över på en av Honduras mest välbesökta turistmål, stranden i Omoa. Myndigheterna i landet har spårat skräpet till Motaguafloden, som ligger bara några mil över gränsen till Guatemala.

– Vi kan inte tillåta att ett annat land skadar oss så här på flera olika plan. Det drabbar strändernas ekologi väldigt hårt men även vår ekonomi, säger borgmästaren Ricardo Alvarado till lokala medier.

Honduranska tidningen El Heraldo skriver att skräpet som samlats på stranden innehåller bland annat sjukvårdsmaterial och kläder, matavfall samt plastprodukter.

Ökad städinsats på stranden

Lokala myndigheter och organisationer har gått ihop med hopp om att kunna städa upp skräpet som hamnat på stranden i Omoa. Lokala medier rapporterar att man under augusti månad i år samlade ihop över 60 ton avfall från Motaguafloden.

– Pandemin har redan fått oss på knä och nu kommer det här skräpet och gör slut på oss, säger borgmästaren Ricardo Alvarado till lokala medier.

Enligt lokala tidningen La Prensa är detta inget nytt problem – det har varit aktuellt sedan tio år tillbaka. Grannlandet Guatemala har deltagit i flera diskussioner kring hur man ska åtgärda detta.

Den omfattande nerskräpningen får många konsekvenser, inte minst på klimatet. Honduras befolkning är även oroliga över att turismen kommer påverkas ännu mer på grund av nedskräpningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.