Inés Arrimadas kan fira en sensationell framgång för sitt parti Ciutadans (Ciudadanos) som blir störst på unionistsidan i det katalanska parlamentet. Men separatistblocket vann, totalt sett.
Inés Arrimadas kan fira en sensationell framgång för sitt parti Ciutadans (Ciudadanos) som blir störst på unionistsidan i det katalanska parlamentet. Men separatistblocket vann, totalt sett.

Skrällar i Kataloniens val ger oviss framtid

ANNONS
|

Mest sensationellt var egentligen att centralistiska Ciudadanos blev största parti, konstaterar statsvetaren Jakob Lewander vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

- Men de får svårt att vara oppositionsledare eftersom inget annat parti vill samarbeta med dem, säger han till TT.

Nästa stora sak är att Partido Popular (PP), som är regeringsbärande i Madrid, backade till bara tre mandat och inte längre kan fungera som stöd för centralmakten.

ANNONS

Kvar i landsflykt?

Därtill kommer formalistiska frågor: ifall de sju landsflyktiga eller fängslade ledarna kommer att kunna utnyttja sina mandat i regionparlamentet. Förre regionpresidenten Carles Puigdemont, nu i Belgien, har fortfarande en arresteringsorder emot sig om han sätter en fot på spansk mark.

- Politiskt verkar det som om man har övergett den ensidiga vägen. Men det är en öppen fråga om Puigdemont ska tolka det här som ett förhandlingsmandat, säger Lewander.

- Och CUP, som drivit den ensidiga linjen hårdast, vad ställer de för villkor för att delta i processen?

82 procent röstade

Valdeltagandet var högt, 82 procent mot 75 i förra valet 2015, konstaterar tidningen La Vanguardia som poängterar att separatistblocket nu förlorat två mandat. Förra valet gav dem 72 platser i regionparlamentet, och nu fick de sammanlagt 70 – bara två mandat över de 68 som krävs för egen majoritet. Totalt har regionparlamentet 135 säten.

ANNONS

Niklas Bremberg, statsvetaren vid Utrikespolitiska institutet, säger att det är intressant att unionisterna inte fick majoritet i parlamentet trots det höga valdeltagandet. Och positionerna ser mer låsta ut än tidigare:

- Efter den här hösten vet vi att Spaniens regering är beredd att göra vad som helst för att försvara sin territoriella integritet, och att stödet i Europa för ett självständigt Katalonien är lågt eller obefintligt. Samt att den katalanska ekonomin tagit smällar, säger Bremberg till TT.

Utmanare till PP

Bremberg tror att det blir svårt för vem som än försöker bilda regering i Barcelona. Ska separatistkoalitionen Junts per Catalunya föra fram en annan kandidat än Puigdemont? Och de två största partierna på separatistsidan har övergett den ensidiga separationen – men rent matematiskt är de beroende av det lilla vänsterpartiet CUP, som är den starkaste rösten bland separatistpartierna för att utropa en ensidig självständighet från Spanien.

Och han vidgar perspektivet:

- Att Ciudadanos gått framåt så sensationellt samtidigt som PP gått så dåligt, ger en tydlig signal till Madrid att det finns en borgerlig utmanare om regeringsmakten.

ANNONS
TT

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien. Sedan slutet av oktober styrd (tillfälligt) av centralregeringen i Madrid med stöd av artikel 155 i den spanska författningen.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,2 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,5 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

ANNONS