Valérie Pécresse (till vänster) är en av finalisterna när franska högerpartiet Republikanerna ska välja presidentkandidat. Vinner hon blir socialdemokratiska Paris-borgmästaren Anne Hidalgo (till höger) en av motståndarna i valet i vår. Arkivfoto.
Valérie Pécresse (till vänster) är en av finalisterna när franska högerpartiet Republikanerna ska välja presidentkandidat. Vinner hon blir socialdemokratiska Paris-borgmästaren Anne Hidalgo (till höger) en av motståndarna i valet i vår. Arkivfoto. Bild: Ludovic Marin/AP/TT

Skräll i franska högerns primärval

Båda toppfavoriterna försvinner redan i första omgången när franska högerpartiet Republikanerna (LR) röstar om vem som ska bli partiets presidentkandidat i vår.

Förre EU-kommissionären Michel Barnier och regionale ledaren Xavier Bertrand har legat bäst till i opinionsmätningarna, men gillas uppenbarligen inte av partimedlemmarna.

I stället blir det parlamentsledamoten Éric Ciotti samt Valérie Pécresse, regional ledare i Parisregionen île-de-France som gör upp om kandidatplatsen. Både Ciotti och Pécrésse fick drygt 25 procent av rösterna i premiäromgången.

Medlemmarna får nu två dagar till på sig att välja vem av de två som ska bli kandidat i presidentvalet, som avgörs i april 2022.