Det skotska regionstyret har i flera år försökt få till en ny folkomröstning om självständighet. Ett argument är att Skottland vill vara med i EU, och alltså önskar lämna Storbritannien för att i stället åter ansluta sig till den europeiska unionen.
Brittiska centralregeringens linje har i stället varit att folkomröstningen 2014 avgjorde frågan för överskådlig tid. Då röstade 55 procent nej till självständighet för Skottland.
Den skotska regionregeringens huvudargument är att EU-utträdet vände upp och ned på hela frågan. 2016 röstade en tydlig majoritet av väljarna i Skottland ja till att stanna i EU, och brexit-processen har alltså skett mot deras vilja.
Opinion för självständighet
Nicola Sturgeon, regional regeringschef, har sagt att en omröstning om självständighet bör hållas nästa år. Hon har dock samtidigt varit redo för ett nej från HD i London, och förklarat att i så fall ska nästa allmänna val i Storbritannien ses som väljarnas dom i frågan.
Sturgeon och hennes parti SNP har redan fått ett starkt kvitto från allmänheten. Förra året gick SNP till val med löftet att hålla en folkomröstning så fort pandemin så medger. Resultatet blev att självständighetsivrarna för första gången fick majoritet i parlamentet i Edinburgh.
Nu ser nästa steg ut att dröja. Det är upp till premiärminister Rishi Sunak att utlysa nästa brittiska parlamentsval, och det behöver han inte göra förrän 2025.
LÄS OCKSÅ: Turerna som ledde fram till Trusskrisen
LÄS OCKSÅ: Datum satt för skotsk folkomröstning
LÄS OCKSÅ: Stort stöd i partiet för Rishi Sunak
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.