Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/29

Skottdåd mot politiker i USA

Ett skottdrama utspelade sig under onsdagen i Alexandria i delstaten Virginia, USA. Den republikanske toppolitikern Steve Scalise är en av de skjutna. Gärningsmannen oskadliggjordes av polis tre minuter efter att larmet kom in. Han avled senare.

– Gärningsmannen har nu dött till följd av sina skador, sa president Trump vid en presskonferens strax innan klockan 18, svensk tid.

Toppolitikern Steve Scalise tränade baseboll tillsammans med sina medarbetare när skottlossningen utbröt. Scalise är den tredje högst rankade republikanen i representanthuset, efter talman Paul Ryan och majoritetsledare Kevin McCarthy.

En misstänkt gripen

Gärningsmannen ska ha skjutit med ett semiautomatiskt gevär. Polisen säger att man gripit en person misstänkt för dådet. Alexandrias räddningstjänst uppger att det finns "olika grader av skadade", rapporterar ABC:s lokal-tv.

– Gärningsmannen använde ett semiautomatiskt vapen. Flera kongressledamöter och medhjälpare låg på marken efter att han avfyrat skotten. Åtminstone en av dem var skadad. Jag använde mitt skärp som tryckförband för att hjälpa en person, sa republikanen Mo Brooks till CNN.

Så tillade han:

– Han fortsatte att skjuta mot olika personer. Du kan ju föreställa dig hur alla på planen försökte fly åt olika håll.

Han tyckte att det såg ut som att minst fem personer träffats. Mellan 15 och 25 kongressledamöter ska ha varit vid basebollplanen. 

Toppolitikern opereras

Louisianapolitikern Scalise ska ha träffats i höften, men skadorna ska inte vara livshotande, rapporterar CBS lokal-tv. Han opererades under onsdagen, men enligt ett uttalande från hans kansli är hans tillstånd stabilt:

"Scalise vårdas på sjukhus. Innan hans operation var han på gott humör och talade med sin fru på telefon."

Men senare under onsdagskvällen kom uppgifter från sjukhuset MedStar Washington Hospital Center, som berättar att Steve Scalises tillstånd nu är livshotande.

Medlemmar av kongressens baseballag brukar träna regelbundet på den aktuella planen. Alexandria är en förort alldeles i utkanten av Washington DC.

Fem personer till sjukhus

Den republikanske politikern Roger Williams medhjälpare skadades vid skottdådet. Totalt skadades fem personer, inklusive gärningsmannen, skriver Alexandriapolisen på Twitter.

– Polisen var på plats inom tre minuter, och skottlossning mellan polis och skytten utbröt. Mer än det säger vi inte i nuläget men vi har många vittnen och har gripit den misstänkte skytten, säger Michael Brown, polischef för Alexandria Police Departement i en presskonferens som sändes på Twitter.

Två poliser fick lindriga skador i samband med ingripandet mot gärningsmannen.

– Jag såg offren föras bort i ambulanser. Skytten öppnade eld mot fältet där ett baseballlag tränade, säger vittnet Joseph Miscavige till New York Times.

Trump beklagar

Vita husets presstalesperson, Sean Spicer, uppger att såväl president Donald Trump och vicepresident Mike Pence har informerats om händelsen. Samtliga följer nu utvecklingen.

– Våra tankar och böner går till alla drabbade, twittrade Spicer.

En stund senare twittrade även Trump själv.

– Republikanen Steve Scalise från Louisiana, en sann vän och patriot, blev svårt skadad, men kommer att bli helt återställd. Våra tankar och böner går till honom, skrev Trump på Twitter.

Totalt sju skadade

Vid 23:30 på onsdagskvällen håll FBI en presskonferens om de senaste utvecklingarna.

– Sammanlagt skottskadades fem personer vid skjutningen. Steve Scalise, en polis, en medhjälpare till Roger Williams, en lobbyist och gärningsmannen själv, som senare avled av sina skottskador, säger Tim Slater, på FBI:s Washingtonkontor som utreder fallet.

Ytterligare två personer fördes till sjukhus efter skotten, men inte på grund av skottskador.

– Roger Williams och en polis fick mindre skador i samband med händelsen, men blev inte träffade av kulor. De fick ändå undersökas på sjukhus, säger Tim Slater.

Nu fortsätter polisens arbete med att ta reda på exakt vad som hände och varför.

– Just nu söker vi igenom gärningsmannens hus i Illinois och förhör vittnen. Men vi vill komma i kontakt med alla som vet något om gärningsmannen, säger Tim Slater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.