Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Zambias president Edgar Lungu skyller kolerautbrottet bland annat på ohälsosamma villkor i bostadsområden. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skolor stängs för att hindra koleraspridning

Zambias huvudstad Lusaka har drabbats av ett omfattande kolerautbrott. För att hejda smittspridning har regeringen förbjudit gatuförsäljning och offentliga sammankomster. Dessutom har man stängt landets alla skolor.

- Man är mer försiktig och tvättar sig oftare. Vi har också köpt klorin att ha i till exempel diskvattnet för att vara på den säkra sidan. Vi tillhör ju inte riskgruppen men det är klart att man är extra försiktig, säger svenska Sara Holsbrink som bor i Lusaka med sin familj.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kanyama, ett fattigt område i Luska, är värst drabbat, enligt nyhetsbyrån AFP. I området, med cirka 370 000 invånare, har befolkningen trotsat myndigheternas förbud mot gatuförsäljning och militär har satts in för att upprätthålla förbudet. Dessutom infördes nattligt utegångsförbud mellan klockan 18 och 06 i helgen, rapporterar Reuters.

Över 2 000 smittade

- Landet har registrerat 114 nya fall under de senaste 24 timmarna, vilket ger sammanlagt 2 672 sedan sjukdomen bröt ut, säger hälsovårdsminister Chitalu Chilufya till journalister.

Kolerautbrottet har sedan i oktober krävt minst 65 liv i Lusaka, uppger lokala medier.

Nu ska över 4 miljoner personer som bor i de mest drabbade områdena vaccineras.

- Det går ut sms från hälsovårdsdepartementet några gånger i veckan med information om läget. Och det får alla som har ett mobilabonnemang, säger Sara Holsbrink

Skolor hålls stängda

På måndagen skulle skolorna i Zambia börja efter jullovet, men nu håller landets alla skolor stängt på obestämd framtid för att hindra smittspridningen.

- Vi har fått veta att det kommer nytt besked om hur länge skolorna ska vara stängda den 30 januari, säger Sara Holsbrink.

President Edgar Lungu har sagt att han var "djupt oroad" med sjukdomsutbredningen, och skyller på vatten från grunda brunnar, ohälsosamma villkor i bostadsområden och offentliga områden samt förorenad mat.