Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Antalet coronasmittade fortsätter att stiga i Portugal. På bilden syns ambulanser utanför ett sjukhus i Lissabon. Arkivbild.
Antalet coronasmittade fortsätter att stiga i Portugal. På bilden syns ambulanser utanför ett sjukhus i Lissabon. Arkivbild. Bild: Armando Franca/AP/TT

Skolor stänger i Portugal

Pandemin slår hårt i Europa. I Portugal har antalet coronasmittade fortsatt att skjuta i höjden.
Nu stängs landets skolor i 15 dagar.

Föräldraorganisationer, studenter och oppositionen har under en tid uppmanat regeringen att stänga skolorna.

Och nu har regeringen beslutat att alla skolor och universitet ska vara stängda i 15 dagar från fredag.

Premiärminister António Costa säger att åtgärden måste vidtas för att stoppa den muterade variant av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien och som nu sprids snabbt i Portugal.

Väntade inte

Många lokala myndigheter ville inte vänta på regeringens besked utan hade redan uppmanat föräldrar att hålla sina barn hemma.

"Om ni har möjligheten, låt inte era barn gå till skolan", skrev Carlos Carreiras, ordförande i kommunstyrelsen i Cascais, på Facebook innan beskedet från regeringen.

Skolorna är stängda i en rad länder. I bland annat Tyskland kommer de att vara stängda fram till mitten i februari.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att det är för tidigt att säga när nedstängningen av landet är över. I England till exempel hålls grundskolorna för de flesta elever stängda.

Obligatoriskt munskydd

I Frankrike är skolorna fortfarande öppna, men munskydd är obligatoriskt för alla barn äldre än sex år. Universitetslektioner hålls via länk.

Frankrikes premiärminister Emmanuel Macrons budskap till landets elever är att förbereda sig på att coronarestriktionerna kommer att fortsätta resten av läsåret 2020/21.

– Vi kommer att få en andra termin med viruset och många restriktioner, sade Macron när han mötte universitetsstudenter.