Skolor kan införa krav på genomskinliga ryggsäckar

Efter skolskjutningen i Uvalde, Texas, överväger nu ett skoldistrikt i delstaten att införa ett krav på att deras elever ska använda genomskinliga ryggsäckar i skolan. Förslaget presenterades som ett sätt att ”säkerställa säkerheten” i skolorna.

ANNONS

Det näst största skoldistriktet i Texas, Dallas Independent School District (ISD), kan komma att införa ett krav på att deras elever ska använda sig av genomskinliga ryggsäckar, rapporterar Vice.

Skoldistriktet publicerade ett inlägg på sin hemsida där de uppdaterade sin klädkod med en ny ryggsäckspolicy. Inlägget raderades senare under dagen, men inte förrän det fått stor spridning i delstaten.

I inlägget stod det att den nya ryggsäcksregeln skulle gälla för alla grundskole- och gymnasieelever och infördes i syfte att "säkerställa säkerheten och välbefinnandet för elever och personal." Det stod även att distriktet redan köpt in ryggsäckar, som skulle delas ut till alla elever.

ANNONS

Alla elever skulle även få en liten ogenomskinlig påse för att hålla privata småsaker som mobiltelefoner, pengar och hygienprodukter.

Övervägt beslutet ett tag

En talesperson för Dallas ISD, Robyn Harris, sa på måndagen att man inte hade infört någon ny förändring.

– Det är ett övervägande som vi har tittat på ett tag, säger Robyn Harris, enligt Dallas Morning News och menar att det kan komma att ske en policyförändring inom en snar framtid.

– Det kan mycket väl förändras under de kommande veckorna när våra seniora ledare och andra tittar på vad som skulle vara bäst för det kommande läsåret.

”Inte särskilt effektivt”

Lärare och politiker i Texas letar efter sätt att göra skolorna säkrare efter att en skytt dödade 19 barn och två vuxna i Uvalde i maj. Flera andra skolor, framför allt i norra Texas, har redan infört krav på genomskinliga väskor.

Men vissa skolsäkerhetsexperter ifrågasätter hur mycket det faktiskt hjälper.

– När allmänheten börjar protestera och kräva att något görs åt situationen så försätts skoltjänstemän i en mycket svår situation där de måste visa att de gör något omedelbart. En genomskinlig ryggsäck är något som du kan hålla upp och säga: ”Titta, vi försöker”, säger David Riedman, grundaren av K-12 School Shooting Database som är en del av USA:s inrikessäkerhetsdepartement.

ANNONS

– Det är bara inte en särskilt effektiv åtgärd för att faktiskt stoppa någonting.

David Riedman menar att det är viktigt att det finns en god skolkultur för att man ska våga säga ifrån om saker som händer och att den här policyn snarare riskerar att ”urholka” förtroendet mellan elever och lärare.

– Att låta varje elev bära en genomskinlig ryggsäck är att skoldistriktet på ett underförstått sätt säger till varje elev att vi tror att du kan vara ett hot, säger han.

LÄS MER:De tio värsta skolskjutningarna i USA

LÄS MER:Polischef stängs av efter skoldådet i Uvalde

LÄS MER:Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS