En av de drabbade flickorna vilar ut på sjukhuset.
En av de drabbade flickorna vilar ut på sjukhuset.

Skolflickor svårt skadade av syra

ANNONS
|

- Vi var på väg till skolan när två män på motorcyklar stannade bredvid oss. En av dem sprutade syra i ansiktet på min syster. Jag försökte hjälpa henne och då sprutade de syra på mig också, sade 16-åriga Atefa till AFP.

Attentatsmännen använde vattenpistoler när de angrep flickorna.

- Vi skrek och folk kom för att se vad som hade hänt. Då försvann de båda männen, sade Atefa.

Utbildningsministeriets talesman Hamed Elmi sade att attacken utanför flickskolan skedde klockan åtta på morgonen på onsdagen och att 15 flickor skadades.

Atefa och hennes 18-åriga syster Shamsia fick syra över hela ansiktet och är mycket allvarligt skadade. Ytterligare en flicka ligger på sjukhus och hennes tillstånd är mycket kritiskt.

ANNONS

Få kvinnor och flickor vågar visa något av kroppen eller ansiktet när de går ut. Och skolflickorna bar också det heltäckande plagget burka.

Under talibanernas styre 1996-2001 levde Afghanistans kvinnor och flickor under mycket hårda restriktioner - de var bland annat helt nekade skolgång.

Flickor har efter talibanregimens fall kunnat återvända till skolorna. Men kvinnor och flickor är i ständig fara. De utsätts för våld och hot, inte bara från de kvinnofientliga talibanerna. Även andra ultrakonservativa grupper är emot att flickor får utbildning.

Förra sommaren sköts två skolflickor ihjäl i provinsen Paktia i sydöstra Afghanistan. Efter morden uppmanades invånarna av en organisation som kallade sig "Fiender till kultur och lärande" att inte sända sina barn till skolan. Lärare och tjänstemän ombads att sluta sina jobb.

Samtidigt pågår allt häftigare strider i Afghanistan, där internationella och afghanska soldater ställs mot talibaner och afghanska krigsherrar. Många civila kommer i skottlinjen och får sätta livet till.

Det var på onsdagen inte känt vilka som utfört attacken. Och 16-åriga Atefa sade att hon inte visste varför hon och de andra flickorna attackerats.

Under onsdagen exploderade också en bilbomb i Kandahar. Tre personer dog och minst 39 skadades. Explosionen inträffade inte långt från regeringskontoret.

ANNONS

- Kandahar är inte säkert. Men vi kan inte stanna hemma, vi vill ha utbildning.

- Vi behöver regeringens hjälp, sade Atefa.

Varje år dödas eller vanställs tusentals flickor av syra, ibland för att de vågat vara självständiga. På onsdagen drabbades skolflickor i Afghanistan, troligtvis för att de vill utbilda sig.

En annan anledning kan vara att flickorna vägrat att gifta sig enligt föräldrarnas önskemål, begärt skilsmässa, blivit anklagade för otrohet eller avvisat en man som gjort närmanden.

Syraattacker äger rum i ett flertal länder. De flesta sker i Bangladesh och Pakistan. På några sekunder bränner syran upp huden. Smärtan är obeskrivlig och flickorna blir vanställda för livet.

De drabbade som överlever överges ofta av sina anhöriga, de blir utfrysta och förolämpas eftersom många anser att flickorna själva bär skulden till det inträffade.

Syraattacker är bara en liten del av allt våld kvinnor utsätts för i länder där flickor anses mindre värda än pojkar. Eftersom kvinnor och flickor betraktas som familjens och männens egendom är den yttersta hämnden att beröva männen deras kvinnor.

Därför råkar flickor och kvinnor illa ut just för att de är dotter, fru eller syster till någon man. Flickor används även som betalningsmedel i tvister och de riskerar att bli mördade, våldtagna eller vanställda av bland annat syraattacker.

ANNONS

Ofta sker våldet mot flickor inom familjen - och det sociala stigmat är så stort att kvinnan och hennes familj i de flesta fall väljer att inte tala om det som inträffat.

Om fallet skulle komma upp i domstol anser polisen ofta att det är en familjeangelägenhet och förövarna släpps fria.

ANNONS