Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Protesterna sker nu även vid universiteten. På bilden en student vid City University of Hong Kongs campus. Bild: Vincent Yu/AP/TT
Protesterna sker nu även vid universiteten. På bilden en student vid City University of Hong Kongs campus. Bild: Vincent Yu/AP/TT

Skolan stängs – men svenska studenter stannar

Stora universitet i Hongkong ställer in resten av terminen, och svenska lärosäten har rekommenderat sina elever att åka hem.
Men studenterna Elin Cederholm och Gustav Lindwall avvaktar med hemresan.

Tårgas i studentkorridorer, stängda tunnelbanestationer och blockerade vägar. Det är vardag för svenska utbytesstudenter i Hongkong, där situationen eskalerat de senaste veckorna.

Elin Cederholm kom till Hongkong i augusti för att studera på City University of Hong Kong via Uppsala universitet. Nu har hon precis fått information om att undervisningen avbryts.

– Skolan har släppt information lite dag efter dag. Nu ska resten av terminen ställas in, säger hon.

Stannar tills vidare

Men Elin Cederholm har bestämt sig för att stanna kvar tills vidare. Samtidigt säger hon att det blivit allt svårare att studera i Hongkong och berättar att studenter som bor vid campus har fått tårgas in i rummen. Själv bor hon inte vid skolan men har i stället påverkats av att tunnelbanan ibland stängs.

– Den närmsta tunnelbanan är stängd flera gånger i månaden. Så sent som i går tror jag det brann där, säger hon.

Demonstrationerna har spridit sig successivt. Till en början var de begränsade till de stora gatorna under helger men nu drabbar aktivister och polis samman även på vardagar.

– Det känns läskigt när man rör sig ute ibland. Men demonstranterna är väldigt omtänksamma och frågar hur vi mår och erbjuder masker eller vätska för att tvätta bort tårgas med, säger Elin Cederholm.

Studenten Gustav Lindwall, som läser vid City University of Hong Kong, håller med om att demonstrationernas påverkan blivit allt större.

– Tidigare har vi kunnat undvika dem men det har eskalerat sedan en demonstrant dog för några veckor sedan, säger han.

"Inte osäker"

Även Gustav Lindwall planerar att avvakta med att åka hem.

– Skolan rekommenderade att vi skulle åka hem och det är klart att de tar det säkra före det osäkra. Men jag känner mig inte osäker, säger han.

För ett par veckor sedan tog han sig till en av protesterna vid en av de stora gatorna. Då fick han se hur demonstranterna byggde upp barrikader innan polis dök upp och började skjuta tårgas.

– Jag stod där i tårgasen och märkte hur folk blev lite stissiga. Sen kom det en vattenkanon i hög fart som spolade bort barrikaderna direkt. Jag hade kollat upp vart jag skulle springa men var inte beredd på sådan kalabalik, säger han.

Varken Elin Cederström eller Gustav Lindwall var beredda på hur höstterminen i Hongkong skulle arta sig. Men de tycker båda att de varit med om något historiskt.

– Man inser hur privilegierad man är hemma i Sverige där man inte behöver vara rädd för tårgas på väg till bussen. Samtidigt får man en närbild av hur viktig frihet är för ungdomar i Hongkong, säger Elin Cederholm.

David Peterson/TT

Studenten Gustav Lindwall, som läser vid City University of Hong Kong, tycker att demonstrationernas påverkan blivit allt större. Bild: Privat
Studenten Gustav Lindwall, som läser vid City University of Hong Kong, tycker att demonstrationernas påverkan blivit allt större. Bild: Privat
Elin Cederholm kom till Hongkong i augusti för att studera på City University of Hong Kong via Uppsala universitet. Bild: Privat
Elin Cederholm kom till Hongkong i augusti för att studera på City University of Hong Kong via Uppsala universitet. Bild: Privat

KTH samarbetar med tre universitet i Hongkong på en KTH-övergripande nivå. Universitetet rekommenderar samtliga 22 av sina utbytesstudenter att återvända hem.

Även Göteborgs universitet och Högskolan i Jönköping rekommenderar sina studenter i Hongkong att resa hem.

Linköpings universitet har i nuläget 38 studenter som befinner sig i Hongkong för utbytesstudier och de har fått rekommendationen att lämna Hongkong.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har uppmanat sina studenter i Hongkong att resa hem och flera norska studenter ska ha evakuerats från sina boenden.