Under onsdagen startade en skogsbrand i Spanien som tvingat över 2 000 personer att evakuera staden Benahavis. Tre brandmän skadades i brandbekämpningen.
Under onsdagen startade en skogsbrand i Spanien som tvingat över 2 000 personer att evakuera staden Benahavis. Tre brandmän skadades i brandbekämpningen. Bild: Alex Zea

Skogsbrand i Spanien – stad evakuerad

Under onsdagen startade en skogsbrand strax utanför spanska Marbella, som tvingat över 2 000 personer att evakuera området. Tre brandmän skadades i brandbekämpningen.

ANNONS
|

Skogsbranden startade på onsdagseftermiddagen i Pujerras bergsslätter i Sierra Bermeja, strax utanför den spanska turistorten Marbella, uppgav Andalusiens skogsbrandsdepartement (INFOCA) på Twitter, enligt Reuters.

Branden spred sig på grund av det varma vädret och kraftiga vindar och ska ha spridit sig över minst 3 500 hektar skogsmark. Senare valde man att evakuera 2 000 personer som bor i Benahavis stadskärna.

Tre brandmän skadade

Minst 200 brandmän från skogsbrandsdepartementet, 50 brandmän från närliggande städer och runt hundra militärer kämpade mot branden under dagarna som följde. Enligt INFOCA har arbetet varit extra svårt på grund av att marken täcks av stenar som bryts lätt, särskilt när de kommer i kontakt med eld. Till spanska El País beskriver de arbetet som närmast "kirurgiskt" och att det har gjorts "mycket långsamt".

ANNONS

– Tyvärr har tre brandmän från INFOCA fått brännskador av varierande karaktär och en av dem har fått brännskador på 25 procent av sin kropp och blev tvungen att föras till Malagas sjukhus, sa Andalusiens regionala president Juanma Moreno.

På fredagen uppgav Reuters att branden stabiliserats så till den grad att de boende i området kunde flytta hem igen. Brandmännen arbetar fortfarande med flera flygplan för att bekämpa branden.

– Vinden och särskilt fuktigheten i havet har gjort det möjligt för oss att göra framfångar, sa Juan Sánchez, chef för INFOCA regionala center, till El País.

LÄS MER:Näst största skogsbranden i delstatens historia

LÄS MER:Människor ansvariga för flest skogsbränder

LÄS MER:Sex meter hög lavavåg sveper fram efter vulkanutbrottet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS