Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KRF-ledaren Knut Arild Hareides parti är splittrat i fråga om beskattning av barnbidraget. Arkivbild.

Skatt på barnbidrag splittrar kristliga

Kristelig folkeparti (KRF) visar på sitt landsmöte i Trondheim upp en fullständig splittring i frågan om beskattning av barnbidrag.

Programkommitténs förslag om skatt på barnbidrag ledde till en rad flammande inlägg från såväl motståndare som anhängare. Omröstningen på fredagen slutade med 90 ja-röster och 82 nej-röster.

De som är för beskattning framhöll att åtgärden kommer att vara omfördelande, samtidigt som man kan behålla barnbidraget som allmän ordning. Flera talare påminde om att uppslutningen kring barnbidraget är vikande i flera partier och att man därför vill slå vakt om dess legitimitet.

Åste Marie Lande från Nord-Trøndelag pekade på att en stor andel barnfamiljer i dag har möjlighet att spara hela beloppet på konto till barnen. Det kan för en del barn bli ett ekonomiskt startkapital på flera hundra tusen kronor när de går in i vuxenlivet.

- Det bidrar till att skapa klasskillnader i Norge. Låt oss som tar emot barnbidrag betala lite mer i skatt för dem som har minst, sade hon.

Motståndarna varnade för att överföra pengar från barnfamiljer med medelinkomst till låginkomstfamiljer.

KRF:s familjepolitiska talesman i Stortinget, Geir Jørgen Bekkevold, argumenterade att beskattning är en något mildare form av behovsprövning. Han befarar att det är första steget mot att minska barnbidraget.