Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila när förra månaden talade inför FN:s generalförsamling. Arkivbild.

Skarp kritik mot Kongo-Kinshasa i FN-råd

Trots hård kritik från människorättsgrupper och från Storbritannien och USA har Kongo-Kinshasa valts in i FN:s människorättsråd för en treårsperiod.

Kongo-Kinshasa var ett av totalt 15 länder som valdes in det Genève-baserade rådet av FN:s generalförsamling på måndagen. Därmed befinner sig Kongo-Kinshasa i den något udda situationen att sitta i samma råd som utreder mord, våldtäkter och användande av barnsoldater i det egna landet.

"Politiskt förtryck, attacker mot civila, massgravar. Händelserna det gångna året i Kongo-Kinshasa gör att valet av landet till människorättsrådet är en djup besvikelse", skriver den brittiske FN-ambassadören Matthew Rycroft på Twitter efter beskedet från generalförsamlingen.

Även den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley är upprörd över valet.

"Länder som på ett aggressivt vis kränker människorätten hemma borde inte få en position där de granskar hur andra sköter dessa frågor", meddelar Haley.

Inte heller människorättsorganisationen Human Rights Watch är nådig i sin kommentar av valet av det afrikanska landet.

- Valet av Kongo-Kinshasa till människorättsrådet är ett slag i ansiktet på de många offer för den kongolesiska regeringens grova övergrepp i hela landet, säger Louis Charbonneau, som ansvarar för FN-frågor hos organisationen.

Övriga länder som valdes in i det 47-hövdade rådet på måndagen var Angola, Senegal, Ukraina, Chile, Mexiko, Peru, Afghanistan, Nepal, Pakistan, Australien och Spanien. Nigeria och Qatar valdes för en andra omgång.