Prinsessan Diana och drottning Elizabeth år 1987.
Prinsessan Diana och drottning Elizabeth år 1987. Bild: Martin Cleaver

Skandalerna som skakat det brittiska kungahuset

Rasistiska uttalanden, nazistiska familjeband och kärleksdraman.
Skandalerna i det brittiska kungahuset har avlöst varandra.
Samtidigt har drottning Elizabeth II sett till att monarkin ridit ut alla stormar.

ANNONS
|

Drottning Elizabeth II har levt ett privat liv där få personer haft insyn i vad som pågår innanför Buckingham Palace väggar. Men runt henne har skandalerna avlöst varandra.

Både den brittiska pressen och världspressen har följt hovets familjemedlemmar noga och intimt. I centrum har Drottning Elizabeth stått för att hantera rubrikerna och säkra monarkins starka ställning.

Giftermålet med Prins Philip

År 1947 gifte sig drottning Elizabeth med prins Philip Mountbatten av Grekland och Danmark. Valet av partner var inte helt okontroversiellt med tanke på prinsens familjebild.

Själv hade han tjänat den brittiska flottan under andra världskriget. Men samtliga av hans fyra systrar gifte sig med tyska adelsmän och ett par av dem hade kopplingar till nazismen. Ingen av systrarna var inbjudna till kungabröllopet.

ANNONS

Under sin tid i skuggan av drottningen hamnade prins Philip i många kontroverser på grund av plumpa uttalanden och kommentarer.

En körskollärare i Skottland fick exempelvis frågan:

– Hur håller ni infödingarna borta från spriten tillräckligt länge för att de ska klara uppkörningen?

I tv-serien ”The Crown” målas flera otrohetsaffärer upp men hur mycket sanning det ligger i dem är oklart. Drottning Elizabeth har tidigare sagt att hon inte gillar bilden som målats upp av Philip i serien.

Prins Philip avled i april 2021, 99 år gammal.

Prinsessan Margarets kärlekshistorier

Drottning Elizabeth hade endast ett syskon, lillasyster Margaret. Hennes liv var mer utsvävande än sin storasysters och hon gjorde sig känd för att uppskatta det goda livet med fest och resor.

När hon bara var tonåring träffade hon Peter Townsend, chef inom det brittiska flygvapnet. Townsend var nära kungafamiljen men var till en början gift med mamman till hans två barn. På grund av otrohet skiljde de sig dock senare. Känslor växte mellan Prinsessan Margaret och Peter Townsend men att gifta sig med en frånskild man var otänkbart för en kunglighet och drottning Elizabeth kunde inte ge äktenskapet sin välsignelse.

Prinsessan Margaret och hennes man Anthony Armstrong-Jones på Bahamas 1967.
Prinsessan Margaret och hennes man Anthony Armstrong-Jones på Bahamas 1967.

Paret valde att vänta till Margarets 25-årsdag då hon skulle kunna avsäga sig sin plats i successionsordningen för att kunna gifta sig civilt. Men år 1955 valde prinsessan ändå att bryta förlovningen. I ett tal sa hon att beslutet helt och hållet var hennes eget och att hon insett att hon måste sätta sina plikter gentemot riket i första rummet.

ANNONS

År 1958 träffade hon i stället fotografen Anthony Armstrong-Jones. De gifte sig, fick två barn och skiljde sig 18 år senare efter att båda två haft utomäktenskapliga affärer.

Prins Charles och prinsessan Diana

Den absolut största och mest omtalade skandalen som kungahuset drabbades av under drottning Elizabeths tid på tronen var relationen mellan prins Charles, nu kung, och prinsessan Diana.

År 1981 gifte sig kronprinsen och 20-åriga Diana Spencer framför 750 miljoner tv-tittare. Prinsessan blev snabbt populär i Storbritannien och samväldet och fick smeknamnet ”Lady Di”.

Bröllopet och ”kärlekshistorien” målades upp som någonting taget ur sagorna. Men år 1992 förändrades den bilden. Då släpptes boken ”Diana” skriven av journalisten Andrew Mortons. Den avslöjade Dianas egen bild av livet i den brittiska monarkin. Det visade sig senare att Diana själv var källan.

Där berättade folkets prinsessa om sitt olyckliga äktenskap, ätstörningar och självmordsförsök. Hon berättade att roten till mycket var hennes makes otrohetsaffär med ungdomskärleken Camilla Parker Bowles, som själv var gift.

Senare samma år separerade kronprinsparet. Men den brittiska pressen fortsatte att följa Diana och hennes privatliv ända fram till hennes död år 1997 i Paris. På väg från en middag förföljdes hennes bil av ett stort antal paparazzis. Bilen kraschade i en tunnel och Diana dog på sjukhus, 36 år gammal.

ANNONS

Kungafamiljen har fått hård kritik för hur de hanterade Dianas mående och berättelse.

Kung Charles och Camilla Parker-Bowles gifte sig år 2005.

Prins Andrew och Jeffrey Epstein

Drottning Elizabeth och Prins Charles tredje barn Prins Andrew har hela tiden varit långt ifrån tronen. Hans livsstil har beskrivits som ”ett playboy-liv” och den brittiska pressen har flitigt rapporterat om hans skandaler.

Den största av alla rörde hans samröre med den dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein. Prins Andrew ska ha deltagit på Epsteins fester och flugit med hans privatplan.

År 2019 meddelade Prins Andrew att han drar sig tillbaka från alla plikter utåt för kungahusets räkning. Historien med Jeffrey Epstein orsakade så stor skada att han behövde hålla låg profil.

Prins Andrew talar efter att stämningsansökan lämnats in i New York.
Prins Andrew talar efter att stämningsansökan lämnats in i New York. Bild: Steve Parsons

Han stämdes även i ett civilmål i New York anklagad för att ha våldtagit en 17-åring. År 2022 blev han av med titeln ”hans kungliga höghet” och flera militärtitlar. En förlikning nåddes senare i våldtäktsfallet.

”Megxit”

Kung Charles och prinsessan Dianas yngsta son Harry har synts mycket i den brittiska pressen på grund av sin mer avslappnade livsstil med pub-rundor och cannabisrökning, någonting han själv pratat om.

År 2005 spreds även bilder på en 20-årig prins Harry utklädd i nazistuniform med hakkors-bindel på en maskeradfest. Någonting han senare bett om ursäkt för och medgett att det var ett olyckligt val av maskeradkostym.

ANNONS

Han har länge varit populär bland folket på grund av att han just känts mer folklig än den övriga kungafamiljen.

År 2018 gifte han sig med den amerikanska skådespelaren Meghan Markle. Giftermålet blev en markör för en mer modern riktning.

Men år 2021 släpptes en intervju med paret av Oprah Winfrey. Intervjun sändes i två delar och skapade stora rubriker som skakade om hela kungahuset.

Bland annat anklagades delar av kungahuset för rasism och Meghan Markle talade öppet om hur dåligt hon mått. Prins Harry berättade att hans pappa Charles och storebror William var ”fast”. Det var även då han pratade om hur han använt alkohol och droger för att lindra smärtan från sin mammas död.

Ingen av dem pekade dock ut drottningen eller någon av de allra närmsta familjemedlemmarna.

Meghan Markle har också vid flertalet tillfällen burit kläder och accessoarer som en blinkning till sin avlidna svärmor prinsessan Diana.

År 2020 lämnade paret Storbritannien för att bo på heltid i Los Angeles, de avsade sig också alla sina kungliga uppdrag.

Dagen efter beskedet om drottningens död kom uppgifter om att Meghan Markle, hertiginnan av Sussex, inte var inbjuden till att vaka vid drottningens sida i det sista.

ANNONS

LÄS MER:Kändisarnas sista hälsningar till drottning Elizabeth

LÄS MER:TV4 visar ny dokumentär om drottning Elizabeth

LÄS MER:Efter drottningens död – det här händer nu

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS