Är den senaste skandalen spiken i kistan för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson? Arkivbild.
Är den senaste skandalen spiken i kistan för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson? Arkivbild. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Skandalerna som skakat Boris Johnson

Flera avhopp skakar Storbritanniens skandalomsusade premiärminister. Boris Johnson har trampat i klaveret flera gånger – inte minst under coronapandemin. TT har listat några av de största skandalerna under hans tid vid makten.

ANNONS
|

Lägenhetsrenoveringen på Downing Street

Premiärministern hamnade i politiskt tumult sedan det förra året framkom att en exklusiv renovering av hans bostad på Downing Street kostat motsvarande 2,3 miljoner kronor – varav drygt 670 000 sades ha kommit från Konservativa partiet.

Johnson avfärdade uppgifterna som "nonsens", men vägrade svara på varifrån pengarna kom. En utredning tillsattes av valkommissionen, som ansåg att det fanns "rimliga skäl" att tro att allt inte gått rätt till.

Lyxresan till Karibien

Frågor restes också om betalningen av Boris Johnsons lyxresa till den karibiska ön Mustique i december 2019, dit han åkte med sin dåvarande flickvän (nu hustru) Carrie Johnson. En utredning tillsattes för att reda ut vem som betalat resan, som premiärministern hävdade bekostades av en nära vän. Johnson begick inte något brott, enligt utredningen, som dock konstaterade att det var "beklagligt" att saken ens hade behövt utredas.

ANNONS

Oklarheterna kring Johnsons alla barn

Det är oklart hur många barn Boris Johnson egentligen har. Känt är att Johnson har två barn tillsammans med nuvarande hustrun Carrie Johnson och att han har fyra barn med sin förra fru Marina Wheeler. Han har också ett barn som kom till under en utomäktenskaplig affär. Det sägs att Johnson har ännu ett barn med en tidigare älskarinna.

Premiärministern har själv inte uppgett hur många han faktiskt har.

Anklagelserna mot Keir Starmer

Boris Johnsons anklagade i början av året Labours ledare, Keir Starmer, för att bära ansvaret för att den ökände tv-pedofilen Jimmy Savile kunde begå sina brott. Starmer dödshotades efter anklagelserna och attackerades av högerextrema demonstranter.

Uttalandet, som Johnson sedan backade från, väckte stor vrede inom både oppositionen och det egna partiet Tories, och flera av Johnsons medarbetare avgick.

"Låt kropparna staplas på hög"

Boris Johnson sade i maj 2021 att han hellre ville se "kropparna staplas på hög" än att införa nya restriktioner mot coronaviruset, enligt flera källor, däribland hans tidigare rådgivare Dominic Cummings.

Johnson avfärdade anklagelserna som "skitsnack" och nekar till att han ska ha uttalat orden.

"Partygate"

Avslöjande efter avslöjande om de återkommande spritfesterna på Downing Street, när resten av landet befann sig i strikt lockdown och anhöriga inte kunde besöka sina svårt sjuka, har skapat protester och krav på premiärministerns avgång – även från konservativt håll.

ANNONS

Såväl polisen som parlamentet har utrett händelserna och Boris Johnson tvingades betala 50 pund i böter för att ha brutit mot sina egna regler. Flera parlamentsledamöter har lämnat i protest.

Tafsande politiker leder till avhopp

Skandalen som nu kan ha fått bägaren att rinna över för Boris Johnson stavas Chris Pincher.

Pincher, en högt uppsatt parlamentsledamot, avslöjades i förra veckan ha tafsat på två män när han var kraftigt berusad och har tvingats avgå. I tisdags framkom att Johnson känt till anklagelser mot Pincher redan 2019, utan att ha agerat.

Som en följd av skandalen avgick finansminister Rishi Sunak och hälsominister Sajid Javid i tisdags kväll.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS