Skandaler skakar Israel

ANNONS
|

Israelerna är inte direkt ovana vid skandaler i ledarskiktet. Men i dag är det värre än någonsin. Fiaskot i sommarens Libanonkrig har i förening med alla "affärer" skapat ett genomträngande nationellt missmod.

En typisk dag sitter presidenten i polisförhör, premiärministerns mest betrodda medarbetare i husarrest och skatteverkets generaldirektör i häkte. Polisen gör razzior hos höga ämbetsmän och utreder ledande politikers affärer.

Misstron mot landets ledning är avgrundsdjup; inkompetens och korruption är en förödande kombination. Landets överbefälhavare, Dan Halutz, avgick nyligen eftersom han visste att en statlig utredning skulle peka ut honom som ansvarig för missgreppen under kriget.

ANNONS

Hans avgång ökade trycket på de två and-ra i krigets ledartrio: premiärminister Ehud Olmert och försvarsminister Amir Peretz. Olmerts stöd i väljaropinionen är nere i rekordlåga 14 procent, medan Peretz anhängare tycks vara för få för att ens registreras i mätningarna.

Ett tungt moln av korruption

- Under de senaste åren har alla statliga organs anseende urholkats i Israel: justitiedepartementet, domstolarna, ledarna och speciellt politikerna ... Alla ledares trovärdighet ifrågasätts eftersom de flesta antingen är föremål för polisutredning eller har ett tungt moln av korruption hängande över sig, säger opinionsmätaren Rafi Smith i en tidningsintervju.

Men att ha en misstänkt våldtäktsman som statsöverhuvud slår allt vad de hårt prövade israelerna tidigare upplevt. Därför är kraven på att president Moshe Katsav ska avgå praktiskt taget enhälliga.

Fembarnspappan Katsav, 61, tog tjänst-ledigt sedan justitiekanslern rekommenderat åtal mot honom för våldtäkt och en rad sexuella övergrepp på fyra kvinnor som arbetat hos honom. Han riskerar upp till 20 års fängelse - och då är inte ytterligare en åtalspunkt, mutbrott, inräknad. Det kom som en överraskning för den breda allmänheten att den färglöse politikern uppenbarligen i åratal hade tvingat till sig sex av underlydande på kontoret.

Katsav själv hävdar att kvinnorna ljuger och att polis, åklagare och medier gaddat ihop sig mot honom. I ett känsloladdat tv-tal sade han att han var offer för "konspiration" och "lynchning" - och att han skulle "kämpa till sista andetaget".

ANNONS

- Jag tänker inte ge upp för utpressning och lögner ... Sanningen är på min sida, dundrade presidenten som grät av vrede i tv-rutan.

Men Katsavs dramatiska framträdande gjorde inget intryck på kritikerna.

Ännu immun mot åtal

- Så talar en skyldig man, sade en juridisk kommentator medan en enstämmig kör av politiker och medier krävde att han omedelbart skulle lämna sin post eftersom tjänstledighet fortfarande ger honom immunitet mot åtal.

Katsav kan inte åtalas så länge han formellt fortfarande är president, men parlamentet, knesset, kan avsätta honom. Under alla förhållanden går hans mandatperiod ut i juli och då tvingas han möta den juridiska processen som vanlig medborgare.

"Avgång, inte tillfällig tjänstledighet eller något annat trick, är vad som behövs nu för att rädda det som finns kvar av presidentämbetet som institution ... Om Moshe Katsav avgår skulle han göra det israeliska samhället och dess mentala hälsa en stor, kanske en sista, tjänst", skriver Nahum Barnea, Israels främste politiske kommentator, i tidningen Yediot Ahronot.

Också premiärminister Olmert slog häromdagen fast att presidenten "inte kan fortsätta att utöva sitt ämbete" eftersom han har ett åtal hängande över sig. Problemet är att Olmert själv snart kan hamna i samma situation.

ANNONS

Polisen misstänker honom för oegentligheter i minst fyra fall. Det handlar om hans agerande under privatiseringen av en stor affärsbank, om hans lägenhetsaffärer och om diverse stora statliga upphandlingar. Samtidigt tycks finansminister Abraham Hirchson vara djupt inblandad i försvinnandet av ett antal miljoner från en facklig organisation han ledde i många år. De båda riskerar åtal liksom en rad politiker lägre ned i hierarkin.

De kan därmed komma att sälla sig till förre justitieministern Haim Ramon, som redan tvingats lämna sin post. Han står åtalad för vad han själv romantiskt beskriver som "en stulen kyss". Polis och åklagare föredrar att kalla det "sexuella trakasserier" av en ung kvinna.

Den israeliska allmänheten har i månader kunnat följa de tekniska detaljerna i denna pikanta affär, vars utgång tycks hänga på exakt hur långt in i målsägandes mun svarandes tunga befann sig vid det aktuella tillfället.

Men det som mest upprör israelerna är rötan i skatteverket. Efter tio månaders bevakning och avlyssning av misstänkta slog polisen till mot ett 30-tal tjänstemän. Högste chefen hamnade i häkte, andra i husarrest. Det gjordes dramatiska gripanden på flygplatsen och Olmerts närmaste medarbetare, som följt honom i decennier, greps som en av dramats huvudpersoner. Det visade sig att affärsmän hade köpt inflytande för att kunna tillsätta sina "egna" skattechefer och på så sätt tillskansa sig skattelättnader.

ANNONS
ANNONS