Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritiken har blivit alltmer högljudd mot Sydafrikas president Jacob Zuma.

Skandalen som kan fälla Zuma

Blir otillbörliga kontakter med en mäktig indisk affärsfamilj det som slutligen fäller Sydafrikas president Jacob Zuma? Hans tid vid makten har varit skandalomsusad, men hittills han har lyckats krångla sig ur besvärliga lägen. Det är en sund utveckling att protesterna mot korruptionen har ökat, säger Afrikagruppernas generalsekreterare Gabriele Björsson.

En rapport av justitieombudsmannen Thuli Madonsela, en tjänsteman med konstitutionellt mandat att bekämpa korruption, slår fast att "brott tycks ha begåtts". Misstankarna gäller Zumas umgänge med den mäktiga indiska affärsfamiljen Gupta, som tros ha haft otillbörligt inflytande över regeringen och rentav ska ha utsett några av ministrarna.

Zuma vände sig i oktober till Högsta domstolen i syfte att förhindra eller åtminstone förhala att granskningen om korruption blev offentlig. Men så plötsligt tvärvände hans administration och drog tillbaka inlagan till HD. Därför blev rapporten offentliggjord på onsdagen.

Zuma förnekar att han skulle ha gynnat sina rika vänner. Även de tre bröderna Gupta förnekar oegentligheter.

Ökat missnöje

Även i Zumas eget parti ANC har missnöjet med honom vuxit. Talesmannen Zizi Kodwa välkomnade beslutet att offentliggöra rapporten, men partiet väntar med att kommentera innehållet till torsdag.

Den senaste skandalen har påverkat den sydafrikanska marknaden negativt, rapporterar Reuters. Sydafrika riskerar sänkt kreditbetyg.

Det sydafrikanska kraftbolaget Eskom försäkrade på onsdagen att dess kontakter med Gupta-brödernas Tegeta har varit justa, enligt Reuters.

Talesmannen Khulu Phasiwe försäkrade i radiokanalen Power FM att det inte förekommit något fiffel i det som Eskom gjort hittills.

Stark mobilisering

- Det är en ganska stark mobilisering på gång. Det var tre olika stora marscher i Johannesburg och Pretoria. Det var dels oppositionspartierna, men också deltagare från civilsamhället, kyrkorna och affärslivet under mottot ”Rädda Sydafrika”, säger Gabriele Björsson.

Hennes sydafrikanska kontakter tycker att det är en sund process som pågår. Det är en ganska tydlig signal från rättssystemet, civilsamhället och ekonomisektorn att man vill ha transparens och en förklaring av vad som pågår i partitoppen.

Gabriele Björsson säger att ANC är ett starkt parti med stort stöd och en viktig roll i samhället.

- Både inifrån partiet och utifrån gör man nu tydligt att man inte vill fortsätta på det här sättet och att man vill ha en juste styrning av landet, säger hon.

Sydafrika är ett land med mycket starka kontraster med en del i oerhört välstånd och en annan i otrolig fattigdom.

- Så när det blir en så här stark reaktion att folk går ut på gatorna, så är det ett sundhetstecken, säger hon.