Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kraftig jordbävning har skakat delar av Asien. En man gräver i ett förstört hus i Ramankheel.

Skalv har krävt över 200 dödsoffer

Byggnader rasade och människor flydde i panik när norra Afghanistan drabbades av en jordbävning som kändes i hela regionen. Minst 215 personer har bekräftats döda och minst 1 000 personer har skadats.

Panik utbröt i en skolbyggnad i den afghanska staden Taloqan när jordbävningen, med magnituden 7,5, bröt ut. Minst tolv flickor trampades ihjäl när de försökte ta sig ut ur skolan.

-De ramlade och hamnade under fötterna på andra elever, säger en regional chef på landets katastrofmyndighet till nyhetsbyrån Reuters.

Glesbefolkat

Jordbävningen hade sitt epicentrum i bergskedjan Hindukush, i en avlägsen del av norra Afghanistan. Skalvet inträffade djupt ner i marken.

-Sannolikt blir det relativt små konsekvenser, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.

Området är glesbefolkat, men Bödvarsson påpekar att husen i regionen sällan är byggda så att de klarar stora jordskalv.

Flydde ur huset

Dödssiffran fortsätter att stiga och sammanlagt har minst 215 personer i Afghanistan och Pakistan mist livet, enligt AFP. Antalet döda befaras stiga under de kommande dagarna eftersom mycket av kommunikationerna med Hindukush-området skurits av.

Skalvet inträffade omkring 25 mil från Afghanistans huvudstad Kabul, där Amin Ayoubi befann sig i sitt hem när huset plötsligt började skaka.

"Hela familjen flydde ut på gatan. Det var verkligen ett starkt skalv, vi är rädda och mycket chockade", skriver han till TT i ett meddelande.

"Allt skakade"

Jordbävningen kändes också i delar av Indien och Pakistan. I den indiska huvudstaden Delhi satt journalisten Mihir Srivastava på ett kafé när marken började skälva.

-Jag har aldrig upplevt en så lång jordbävning. Allt skakade under en väldigt lång minut, säger han till TT.

Biståndsarbetaren Josef Sjöberg låg och vilade efter maten i pakistanska Lahore när han plötsligt väcktes.

-Jag befinner mig i Lahore som ligger rätt långt bort från skalvets epicentrum, men det kändes ordentligt, säger han.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om skadade svenskar. Beredskap för en eventuell hjälpinsats finns enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

-Vi har ständig kontakt med FN-systemet och är beredda om en förfrågan om stöd kommer, säger Marcus Årskog vid presstjänsten på MSB.