Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Joe Biden pausar vid presskonferensen om terrordådet vid Kabuls flygplats.
USA:s president Joe Biden pausar vid presskonferensen om terrordådet vid Kabuls flygplats. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Skakigt för Biden efter terrordådet i Kabul

USA:s president Joe Biden var under sin pressträff på torsdagskvällen uppenbart skakad av terrordådet i Kabul.
Bombningarna skakar även hela hans presidentskap.
– Republikanerna har fått två punkter att attackera. Först kaos och sedan död. Det kommer de att utnyttja, säger USA-experten Jan Hallenberg.

– Joe Biden har blod på sina händer, sade den republikanska kongressledamoten Elise Stefanik efter terrordådet mot afghaner och amerikanska soldater vid flygplatsen i Kabul, som kan ha krävt upp emot 100 människors liv.

IS i Afghanistan, som kallar sig IS Khorasan, har sagt sig ligga bakom de två självmordsbomberna som ledde till det hårresande blodbadet.

– Den här fruktansvärda katastrofen, både för den nationella säkerheten och rent mänskligt, är helt och hållet ett resultat av Joe Bidens svaga och inkompetenta ledarskap. Han är olämplig att vara överbefälhavare, sade Stefanik enligt nyhetsbyrån AFP.

Senatorn Marsha Blackburn, även hon republikan, twittrar att Joe Biden och alla hans högst uppsatta säkerhetsanställda "bör avgå eller ställas inför riksrätt och avsättas från ämbetet".

Politisk tyngd

Men att presidenten skulle avgå är uteslutet, enligt Jan Hallenberg, expert på USA:s utrikes- och säkerhetspolitik och forskningsledare på Utrikespolitiska institutet (UI). Om det bara hade handlat om kaoset vid flygplatsen så tror han att frågan definitivt hade sjunkit undan på den inrikespolitiska agendan i USA längre fram i höst.

– Men nu när soldater dör, då dröjer frågan kvar mycket längre och dess politiska tyngd är mycket större, och Republikanernas förmåga att utnyttja detta är mycket större, säger han.

Nu är det viktigt för Joe Biden att få igenom inrikespolitiska satsningar, till exempel jättesatsningen på infrastrukturen. Om det går vägen kommer den kritiserade situationen i Afghanistan att ha mindre tyngd i slutet av året, enligt Hallenberg.

– Republikanerna kommer att göra allt för att underblåsa kritiken, men det är möjligt att det rent politiskt inte kommer att ha lika stor tyngd som vi tror i dag.

Då är dock förutsättningen att det inte blir ytterligare attacker. I sådana fall skulle Bidens presidentskap kunna mötas av ännu större prövningar.

Vedergällning

Biden utlovade vid sin presskonferens vedergällning för attacken vid flygplatsen, och det troligaste är att det görs med flygbombningar eller drönare. I nuläget vet ingen när eller var.

Men för att kunna slå mot IS Khorasan krävs underrättelseinformation. Det kan i sin tur kan betyda samarbete med talibanerna, som USA kom till Afghanistan för att bekämpa för 20 år sedan.

– Både USA och talibanerna har intresse av att försvaga den här gruppen. Jag kan inte utesluta att man utväxlar information och att talibanerna till exempel kan tipsa USA om var gruppen har sin bas för att amerikanerna ska kunna bomba där. Men det är ett väldigt avgränsat område där de båda parterna har samma intressen, säger Jan Hallenberg.