Kinesiska nyårsdekorationer till salu i Jakarta i Indonesien. Den 5 februari firas inträdet i grisens år.
Kinesiska nyårsdekorationer till salu i Jakarta i Indonesien. Den 5 februari firas inträdet i grisens år.

Skakigt år för Trump spår kinesisk astrologi

Det har snart blivit dags att träda in i grisens år. Det nya kinesiska året kan enligt de traditionella horoskopmakarna bli turbulent för den som är född i hundens år – som exempelvis USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

Böcker är staplade i högar på träbordet framför Tsai Shang-Chi. Spåmannen höjer ett varningens finger för att grisens år – som inleds vid det kinesiska nyåret 5 februari – kan bli särskilt tufft för den som är född i hundens år. Enligt det resonemanget ligger bland andra USA:s president Donald Trump i riskzonen.

- Allt dåligt som människor som är födda i hundens år har gjort kan komma att avslöjas och bli offentliggjort, påstår Tsai Shang-Chi till nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Tolv djur

I den kinesiska kalendern representeras varje år av ett djur, tolv till antalet. De kopplas i sin tur till ett särskilt element, vilka sedan används inom feng shui för att förutspå vad det nya året kan komma att bjuda på.

Feng shui grundar sig inte i vetenskap. Men den urgamla läran har starkt fäste hos många människor i framför allt delar av Asien. Privatpersoner utför ritualer i hemmet för att maximera sina framgångar genom att balansera elementen och feng shui används för att förutsäga gynnsamma datum för viktiga händelser, exempelvis bröllop och barnafödande. Det händer också att företag tar in så kallade feng shui-mästare för konsultationer kring vad som kan tänkas vara värt att satsa på under året.

Grisens år kombineras 2019 enligt denna tro med elementet jord. Sammansättningen påstås påverka varje individ olika beroende på födelseår, men grisen, det sista djuret i den kinesiska zodiaken, anses representera lycka, välstånd och framgång.

Den Hongkongbaserade investeringsbanken CLSA sammanställer varje år ett feng shui-index för att försöka förutsäga marknaden. Företaget medger dock att rapporten – som startade som en nyårshälsning till kunder 1992 – är av det mer lättsamma slaget och därför ska tas med en stor nypa salt.

Turbulent börsår

Men för den som ändå söker vägledning kan det vara värt att notera att Hongkongbörsen tycks stå inför ett turbulent år, enligt CLSA som dock spår att Hang Sang-index kommer att hämta sig och avsluta stabilt. De råder också investerare att begränsa förluster snarare än att försöka jaga stora vinster.

ANNONS

Företaget instämmer i Tsai Shang-Chis slutsats om ett skakigt 2019 för den amerikanske presidenten – en förutsägelse som inte är helt svår att göra med tanke på hur ofta det stormar kring Donald Trump.

- Hundar kan stå inför oväntade händelser under grisens år. Ta det bara lugnt, råder Sally Chan på CLSA, till nyhetskanalen CNBC.

TT

Fakta: Kinesiska år

1996: Råttans år

1997: Oxens år

1998: Tigerns år

1999: Harens år

2000: Drakens år

2001: Ormens år

2002: Hästens år

2003: Fårets år

2004: Apans år

2005: Tuppens år

2006: Hundens år

2007: Grisens år

2008: Råttans år

2009: Oxens år

2010: Tigerns år

2011: Harens år

2012: Drakens år

2013: Ormens år

2014: Hästens år

2015: Fårets år

2016: Apans år

2017: Tuppens år

2018: Hundens år

2019: Grisens år

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Det kinesiska nyåret

Datumet för det kinesiska nyåret varierar mellan slutet av januari och mitten av februari. I år inträder det den 5 februari.

Nyåret är den största högtidsfesten i den kinesiska kalendern och firas med smällare och fyrverkerier. Många går i tempel, barnen får presenter och familj och släkt träffas för att äta middag och ha trevligt. Hemmen städas för att få bort det gamla årets olyckor. Varje kinesisk nyår karaktäriseras av ett av tolv djur som finns i den kinesiska astrologin.

Det finns saker som man enligt traditionen bör och inte bör göra på det kinesiska årets första dag, bland annat:

Inte äta medicin, då blir man sjuk hela året.

Inte äta gröt, då blir man fattig hela året.

Gråtande barn på årets första dag betyder otur.

Inte använda svarta eller vita kläder, det är sorgens färg.

ANNONS