Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Det har gått ett år sedan Bagdad utropade seger mot IS – efter en förödande kamp. På bilden syns Haidr och Abdullah som flyttade tillbaka till Mosul efter det att extremisterna drivits ut från den irakiska staden. Bild från november 2017.

Skadeskjutet IS sprider virtuellt kalifat

För ett år sedan utropade Irak seger över IS. Men trots att extremisternas territoriella drömmar gått i kras har de inte gett upp kampen om ett kalifat. Nu är spridningen av propaganda avgörande för gruppens överlevnad, enligt en expert.

- Biblioteket liknar fortfarande en kolbit, säger Ashraf Riadh al-Allaf, lektor vid universitetet i Mosul, till BBC.

När IS (Islamiska staten) kördes ut från den irakiska staden 2017 hade universitetet varit ockuperat av extremisterna i över två år. De flesta byggnader förstördes under striderna, men nu återvänder studenter och akademiker.

Osäkerheten är dock djupt rotad och enligt al-Allaf finns en rädsla för att terrorismen ska komma tillbaka. Många tvingades jobba kvar under IS, då litteratur bannlystes, böcker brändes och hot om straff utfärdades.

- Känslan av att vara trygg och säker har minskat och kommer aldrig tillbaka för den här generationen.

"Drivits under marken"

I helgen har det gått ett år sedan Bagdad utropade seger över IS. I dag har extremistgruppen förlorat nästan hela det territorium som den en gång kontrollerade, även i Syrien, men det innebär inte att rörelsen är helt borta.

- Den har drivits under marken igen, men ledningen finns fortfarande även om den är skadeskjuten, säger Aron Lund, Mellanösternexpert och associerad medarbetare på Utrikespolitiska institutet, till TT.

IS agerar återigen som en gerillarörelse och fokuserar på att bygga upp sin underjordiska verksamhet, enligt Lund. Potentiella rivaler i det irakiska lokalsamhället mördas och extremisterna driver in pengar genom halvkriminell verksamhet – en strategi experter oroar sig för och som påminner om den som användes innan kalifatet utropades 2014.

- Det är inte helt otänkbart att något liknande kan hända igen. För IS handlar det om att hålla sig kvar, frågan är bara hur länge den kurdiska regeringen och Iraks centralregering kan bevara kontrollen, säger Lund.

- Det är i vakuumet med svag ekonomi, bräcklig regeringsmakt och hårda etniska och religiösa skiljaktigheter som IS kan kliva in.

Syrien och Irak var centrum för det självutropade kalifatet, men extremisterna hade och har fortfarande förgreningar med närvaro i bland annat Afghanistan, Västafrika och Sinai.

Ökar på internet

Michael Krona, medieforskare vid Malmö universitet, följer det han kallar det virtuella kalifatet i kommunikationsappen Telegram. IS övergick till den krypterade plattformen 2016 och enligt honom har närvaron ökat avsevärt i takt med de territoriella förlusterna.

- Det sker en enorm utveckling av nya kanaler som riktar sig till dem som vill begå attacker i sina hemländer, säger Krona, som menar att utvecklingen på nätet är avgörande för IS överlevnad.

- Men eftersom man inte längre kan be folk att åka till Irak och Syrien är det snarare hämnden för det förstörda kalifatet som är den dominerande berättelsen.

Svårt att komma åt

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har analyserat innehåll på icke-krypterade plattformar. På Twitter och Facebook har IS svårare att få fäste då de sociala nätverken jobbar med att ta bort våldsbejakande propaganda – problemet är de nya och mindre plattformar som dyker upp med jämna mellanrum, enligt rapportförfattaren Lisa Kaati.

- Mängden nyproducerad propaganda går upp och ner, men det uppskakande är att det finns så oerhört mycket material kvar på internet.

Någon vetenskapligt belagd metod för att komma till bukt med spridningen finns däremot inte, enligt Kaati.

- Men det är kanske inte IS officiella halshuggningsvideor som är farligast, utan de utopiska bilderna av ett försvunnet kalifat som delas av anhängare.