Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/21

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skåpbil körde in i folksamling utanför moské

En person är död och flera personer har skadats efter att en skåpbil kört in en grupp människor utanför en moské i Finsbury Park i norra London. Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack och en misstänkt 47-årig attentatsman har enligt polisen gripits.  – Alla mina tankar är med offren, deras familjer och räddningspersonalen vid platsen, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May som under dagen har funnits på plats vid en närliggande moské där hon fördömt attacken.

Storbritannien och London har drabbats av ytterligare ett misstänkt terrordåd. Strax efter midnatt lokal tid under natten mot måndagen körde en skåpbil rakt in en större folkmassa som hade samlas längs en trottoar utanför en moské i Finsbury Park. Händelsen inträffade efter en bön i samband med den muslimska fastemånaden Ramadan. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Ska döda alla muslimer"

Attacken skedde utanför moskén och kulturcentret Muslim Welfare House på Seven Sisters road. Flera brittiska medier, bland andra The Telegraph, rapporterar att den misstänkte attentatsmannen efter attacken enligt vittnesuppgifter ska ha skrikit: "Jag ska döda alla muslimer" innan hans greps av polis. Innan polisen anlände uppges han ha brottats ner och sedan hållits fast av personer som befann sig vid platsen.  

Till en början greps mannen misstänkt för mord. Senare under måndagen delgavs mannen även misstankar om terrorbrott. 

Vittnet Saleh Alamoudi uppger för BuzzFeed News att han befann sig alldeles intill platsen där han uppskattar att omkring tio personer blev överkörda. En man ska sedan ha tagit sig ut från skåpbilen och försökt springa från platsen innan han blev nerbrottad av allmänheten och senare blev gripen. 

– Innan han greps skrek han, "Jag ska döda alla muslimer", säger Saleh Alamoudi. 

Enligt vittnet ska också den misstänkte gärningsmannen sagt att han ville bli dödad innan han greps. Alamoudi berättar också att många vid platsen var kritiska över hur lång tid det tog för polis och ambulans att anlända till platsen efter händelsen. 

LÄS OCKSÅ: Allmänheten hyllas efter gripandet

En man har så här långt bekräftas död efter vad som alltså förefaller vara en medveten attack. Polisen i London uppger i ett uttalande att åtta personer utöver den döde ska vara skadade. 

Merparten av de skadade har transporterats med ambulans till flera olika sjukhus och medan två har fått vård vid platsen. Enligt polisen i London utreds händelsen av polisens anti-terrorenhet. Enligt polisen ska samtliga som vårdas på sjukhus vara muslimer. 

I ett uttalande fördömer moskén Muslim Welfare House händelsen. 

"Vi har arbetat väldigt hårt de senaste decennierna för att bygga upp en fredlig och tolerant samhälle här i Finsbury Park och vi fördömer alla aktioner av hat som försöker splittra vår underbara samhälle", skriver moskén i uttalandet som är utskickat i samförstånd med The Islamic Center i Storbritannien. 

Tidigare imam dömd till livstids fängelse i USA 

Enligt AFP har moskén, som en är av de största i Storbritannien tidigare varit känd för att dragit till sig intresse från radikala islamister. På senare år ska moskén enligt nyhetsbyrån bytt ut den tidigare ledningen och ändrat sin inriktning. 

Enligt TT ska den moskéns tidigare imam Abu Hamza så sent som 2015 ha dömts till livstidsfängelse i USA för att ha stöttat terrorister. 

Under morgonen har det cirkulerat uppgifter om att ytterligare två personer som ska ha befunnit sig i skåpbilen flytt platsen och är på fri fot. Enligt polisen finns det polisen i nuläget ingen mer misstänkt än den 47-årige man som greps utanför moskén. Polisen uppger samtidigt att utredningen är inne i ett tidigt skede och är pågående. 

Utreds som misstänkt terrordåd 

Storbritanniens premiärminister Theresa May informerades under natten om dådet.

Theresa May riktar sina tankar till offren som drabbats och använde tidigt under morgonen ord som att det kan röra sig om en "potentiell terrorattack". 

 – Alla mina tankar är med offren, deras familjer och räddningspersonalen vid platsen, uppgav Theresa May. 

Senare under dagen bekräftade polisen att händelsen utreds som ett misstänkt terrordåd. 

– Det här var en attack mot London och alla som bor i London, säger Neil Basu, samordnare för polisens antiterrorenhet. 

Basu uppger fortsatt att alla tecken tyder på att det handlar om terrorism, men att det är för tidigt att spekulera i vilket motiv som drivit gärningsmannen.

Oppositionsledaren, Labourpartiledaren Jeremy Corbyn, skriver på Twitter att han är chockad över händelsen. Corbyn riktar precis som Theresa May sina tankar till offren. 


Londons borgmästare Sadiq Khan fördömer attacken i ett inlägg på Facebook och kallade redan tidigt på måndagsmorgonen händelsen för en fruktansvärd terrorattack. Han skriver att händelsen var "en avsiktlig attack mot oskyldiga Londonbor, varav många avslutade böner under den heliga månaden Ramadan."

Enligt vittnesuppgifter till Sky News ska moskéns imam Mohammed Mahmoud ha skyddat den misstänkte attentatsmannen från människor som försökte ge sig på honom efter attacken. 

Muslimska rådet: "En terrorattack"

I ett uttalande hyllar moskén imamen Mohammed Mahmoud för hans "modiga agerande när han hjälpte till att lugna ner situationen vilket har förhindrat att ytterligare personer skadades eller förlorade sina liv". 

Paraplyorganisationen Storbritanniens muslimska råd (MCB) kallar händelsen för en terrorattack och att dådet är motiverat av islamofobi. Man uppmanar även alla till lugn. 

Enligt MCB har flera muslimer drabbats av incidenter motiverade av islamofobi efter de tidigare terrordåden i Storbritannien i år. I sitt uttalande skriver MCB att man förväntar sig att myndigheterna kommer att utöka säkerheten utanför moskéer i landet under den återstående tiden av Ramadan. 

May: "London är en av de bästa städerna på jorden"

Senare under måndagen besökte Theresa May tillsammans med religösa företrädare och polisen moskén i Finsbury Park som ligger i närheten av attentatsplatsen.

– Dagens attack sker när London befinner sig i en svår tid. Men mitt under allt så har vi sett vanliga medborgares hjältemod under både attacken vid Londonbridge för två veckor sedan och det extraordinära ingripandet av människorna vid den här attacken.

– Det är är ett hem för en mängd olika samhällen som tillsammans gör London till en av de bästa städerna på jorden. Vi kommer inte ge upp för hatet. Det är de här värderingarna som definierar det här landet och den här staden. Det är de här värderingarna som den här regeringen kommer att stå fast vid och de är de här värderingarna som kommer råda, sa bland annat Theresa May i ett uttalande under måndagseftermiddagen. 

 


 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.