Venezuelaner flyr från landets ekonomiska kris. På bilden köar venezuelaner nyligen utanför Perus utrikesdepartement i Lima.
Venezuelaner flyr från landets ekonomiska kris. På bilden köar venezuelaner nyligen utanför Perus utrikesdepartement i Lima.

Skärpta gränskontroller mot Venezuela

Colombia och Brasilien skärper gränskontrollerna för att få bukt med strömmen av ekonomiska flyktingar från Venezuela. Mat, arbeten och bostäder saknas till migranterna.

ANNONS
|

Under andra halvan av 2017 har antalet venezuelaner som bor i Colombia stigit med 62 procent, och är nu över 550000. För Colombia innebär det stora utmaningar att hantera strömmen av hundratusentals människor från grannlandet. Medan välutbildade venezuelaner kan hitta jobb i landet, hamnar många i fattigdom.

För att minska strömmen ska gränspersonalen ökas med 3000, bland dem 2000 soldater. Samtidigt ska venezuelanerna få nödhjälp i form av mat och husrum, meddelar nu Colombias president Juan Manuel Santos på besök i gränsstaden Cucuta.

Också Brasilien aviserar en skärpning av gränsbevakningen. I staden Boa Vista finns över 40000 flyktingar från Venezuela och enligt försvarsminister Raul Jungmann är det på bristningsgränsen för vad staden kan klara av. Många saknar arbete och tak över huvudet. Tre härbärgen som FN bidragit med har fyllts snabbt.

ANNONS

Myndigheterna kommer nu att omfördela flyktingarna till andra platser i inlandet där de har chansen att hitta arbete.

- Det här är en humanitär kris. Venezuelanerna stöts bort från sitt land på grund av hunger och brist på mat och medicin, säger Jungmann.

TT-Reuters

ANNONS