Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands president Vladimir Putin gör en anteckning under den tv-sända frågestunden.

Skämtande Putin tog frågor om USA

Den tidigare FBI-chefen James Comey kan alltid söka asyl i Ryssland. Det skämtsamma erbjudandet kommer från president Vladimir Putin – som avhandlade de rysk-amerikanska relationerna under sin frågestund med allmänheten.

- Vi betraktar inte USA som vår fiende.

Det sade Vladimir Putin när frågan om relationerna mellan Ryssland och USA kom upp under presidentens tv-sända frågestund med folket. Moskva är väldigt intresserat av att normalisera relationerna med Washington, sade Putin som hoppas på en konstruktiv dialog och ser möjliga samarbeten inom områden som icke-spridning av massförstörelsevapen och konflikten i Syrien.

När det gäller misstankarna om att Ryssland har försökt påverka det amerikanska presidentvalet sade Putin att den tidigare FBI-chefen James Comey inte har framfört några bevis som styrker anklagelserna. Putin tycker också att Comey agerade tvivelaktigt när han offentliggjorde sina minnesanteckningar från sina möten med president Donald Trump.

Skämt om asyl

- Hur skiljer han sig i så fall från (Edward) Snowden? frågade sig Putin och syftade på visselblåsaren som fått politisk asyl i Ryssland.

- Det betyder att han (Comey) inte är chef för säkerhetstjänsten, utan en försvarare av mänskliga rättigheter. Och om han är pressad så är vi glada att erbjuda även honom politisk asyl, skämtade Putin, enligt The Guardian.

Anklagelserna om rysk valpåverkan fick den amerikanska senaten att i onsdags godkänna ett lagförslag om nya och utvidgade sanktioner mot Ryssland.

- Varför? Inget extraordinärt har hänt (i Ryssland). Varför började de tala om sanktioner helt plötsligt? sade Putin.

- Detta är givetvis bara ett bevis på de pågående interna politiska stridigheterna i USA.

De västerländska sanktionerna – som infördes som ett svar på den ryska annekteringen av Krim – har slagit hårt mot landets ekonomi. Moskva har infört motåtgärder, men enligt Putin kan dessa lyftas om sanktionerna mot Ryssland upphör.

Kritiska frågor

Frågestunden, den så kallade "heta linjen", är ett vanligtvis mycket välregisserat evenemang som brukar pågå i timmar. Men i år fick tittarna också ta del av en del mindre bekväma frågor som sporadiskt flimrade förbi på skärmen under tv-sändningen.

"Putin, tror du verkligen att folk tror på den här cirkusen med iscensatta frågor?" löd en av kommentarerna, enligt nyhetsbyrån AFP. En annan handlade om oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som nyligen greps i samband med en Kremlkritisk antikorruptionsprotest. Flera lyfte också krav på att Vladimir Putin inte ska ställa upp i nästa års presidentval.