Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Skämtade om stjärna – fotade av spansk kryddkorv

Framstående fransk fysiker pudlar efter att ha lurat tusentals på Twitter om att en tunn korvskiva var nytt högupplöst foto av vår närmaste stjärna.

I slutet av juli twittrade Etienne Klein, framstående fransk fysiker och chef för Frankrikes Alternativa energi- och atomenergikommission ut vad han hävdade var ett nytt mycket högupplöst foto av Proxima Centauri, stjärnan närmast vårt solsystem.

”Bild av Proxima Centauri, stjärnan närmast solen, belägen 4,2 ljusår från oss, tagen av James Webb-teleskopet. Den här detaljrikedomen... En ny värld avtäcks varje dag”, lyder bildtexten i inlägget han gjorde på Twitter inför drygt 90 000 följare.

Inlägget delades snart av tusentals på plattformen.

Saken är att den häpnadsväckande detaljrikedomen i bilden av Proxima Centauri inte är solstormar hos vår systerstjärna.

Utan rökt paprika i en skiva tunnskuren chorizo fotad mot en svart bakgrund. Något som även CNN har rapporterat om.

Snart efter inlägget hade publicerats erkände han sprattet i en tråd på Twitter och uppmanade sina följare att inte tro på allt som bekräftar deras världsbild.

”Enligt den senaste kosmologiska forskningen existerar inget föremål relaterat till spanska charkuterier någon annanstans än på jorden”, skrev han skämtsamt i ytterligare ett inlägg.

Sprattet har lett till en del motreaktioner och den franska forskaren kände sig till slut manad att svara på kritiken efter den påstådda stjärnbilden tagen av det nya James Webb-teleskopet.

”Med tanke på vissa kommentarer känner jag mig tvungen att tydliggöra att denna tweet som visar en påstådd bild av Proxima Centauri var ett skämt. Låt oss lära oss att vara försiktiga med argumenten från auktoritetspositioner lika mycket som den spontana vältaligheten hos vissa bilder” .

Fransmannen har sedan dess även bett om ursäkt för skämtet.

LÄS OCKSÅ: Astronomen om James Webb-teleskopets bilder: ”Rysningar i ryggraden”

LÄS OCKSÅ: Göteborgsbolagets pryl skickar bilderna från rymdens barndom

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.