Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Skälvande Hawaiivulkan aktiv i över 30 år

Flera nya jordskalv har drabbat Hawaiis huvudö Big Island, där vulkanen Kilauea har ett utbrott. Det kraftigaste skalvet med magnituden 6,9 orsakade nya eruptioner från vulkanen.

Skalvets centrum var vid Kilaueas södra del.

"Det här är på nästan exakt samma ställe som det dödliga 7,1-skalvet 1975", twittrar USA:s geologiska myndighet USGS. Då dödades två människor och 28 skadades.

Tidigare under fredagen drabbades ön även av ett skalv med magnituden 5,7, och myndigheterna väntar mer seismisk aktivitet. De senaste dagarna har man uppmätt hundratals små jordskalv på ön.

Utbrott i över trettio år

Kilauea är en av fem vulkaner på ön och räknas som en av världens mesta aktiva. De senaste dagarnas aktivitet ingår i ett pågående utbrott. Vulkanen har varit aktiv sedan 1983, vilket gör det till världens längst pågående vulkanutbrott.

Kilauea har två huvudkratrar – Halemaumau och Puu Oo – och under senare år har utbrotten alternerat mellan de två. Dödligt explosiva utbrott är däremot sällsynta, det vanligaste är att det bildas "sjöar" av lava i kratrarna och att lava sedan sipprar ut ur dem.

- Vulkaner ger oss varningar när de ska göra någonting, säger geologen Tari Mattox till The Washington Post.

De senaste dagarna har man registrerat flera jordskalv i området samtidigt som Puu Oo-kratern har tömts på lava, vilket tyder på att lavan har tagit nya vägar inne i vulkanen för att välla ut på andra ställen.

1 700 evakuerade

Redan den 24 april varskodde Hawaiis vulkanobservatorie att det fanns risk för nya utbrott från Kilauea. I torsdags ändrades det till en skarp varning, vilket innebär att ett farligt utbrott pågår.

Drönarbilder över området visar hur lava väller ut från sprickor i marken och tar sig fram både genom skogsområden och i bostadsområden. 1 700 personer har tvångsevakuerats och myndigheterna varnar för höga nivåer av giftig rök.

Inga människor har rapporterats skadade men flera hem har förstörts eller fått stora skador under fredagen. Evakuerade invånare har fått söka skydd på offentliga uppsamlingsplatser och får stanna där tills faran är över.