Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjunde person hittad död efter jordskredet i norska Gjerdrum

Under söndagen hittades ytterligare tre personer döda i rasmassorna efter jordskredet i Ask i norska Gjerdrum. Totalt har nu sju personer hittats döda och tre personer saknas fortfarande.
På söndagen kom den norska kungafamiljen till Gjerdrum för att träffa drabbade.
– Jag finner inga ord, det är helt förfärligt, sa kung Harald under besöket.

Sedan tidigare hade polisen bekräftat att man under lördagen funnit den fjärde och femte döda personen i rasmassorna, i samma område av lerskredet.

Strax innan klockan tre på söndagseftermiddagen bekräftade norsk polis att en sjätte person har hittats död och vid presskonferensen klockan 19 bekräftade man att en sjunde person hittats död vid 17.30-tiden.

– Den sjunde personen hittades i närheten av de som vi tidigare hittat i rasmassorna. Vi kommer fortsätta räddningsarbetet under kvällen och natten, säger insatsledare Bjørn Christian Willersrud.

LÄS MER: ”Ett av de absolut största kvickleraskreden i modern tid”

Sju döda – ytterligare tre saknas

Tidigt på onsdagsmorgonen kom de första larmen om ett jordskred i Ask i Gjerdrum i Norge. Efter ett intensivt arbete med att ta sig in på skredområdet hittades den första personen avliden på nyårsdagen, mer än två dygn senare.

Under de två senaste dygnen har flera fynd gjorts, och totalt har sju kroppar påträffats i området, varav två ännu inte är identifierade. Tre personer saknas fortfarande i rasområdet.

Saknade efter jordskredet

Kvinna, född 1951

Kvinna, född 1989

Kvinna, född 1970

Flicka, född 2007

Kvinna, född 1971

LÄS MER: Göteborgsteamet om fyndet av en av de saknade i Norge

Hoppas hitta överlevande i rasmassorna

Norsk polis och räddningspersonal har jobbat dag och natt i snart fem dygn. Sent på söndagseftermiddagen meddelade polisen att insatsen fortfarande är en räddningsaktion med hopp om att hitta överlevande.

Fem olika räddningsgrupper letar efter överlevande i rasmassorna.

Sökinsatserna fokuseras bland annat till områden där man tror att det kan finnas luftfickor.

– Medicinskt kan man leva i flera dagar om man får luft. Det är mitt uppdrag att ta beslut om när vi inte ska fortsätta leta efter överlevande, men vi är inte där nu, sa polismästare Ida Melbo Øystese under lördagens presskonferens.

Räddningspersonal letar efter överlevande på de adresser där de saknade är skrivna.

”Vädret ställer till det”

Lerskredet har blivit något mer stabilt det senaste dygnet, vilket innebär att räddningspersonal har kunnat utvidga sökområdet. Men både vädret och risken för nya ras fortsätter att försvåra arbetet.

– Vi fortsätter med samma söktryck och har planlagt det fram till måndag kväll i första hand, säger räddningstjänstens insatsledare Gøran Syversen.

Enligt Norges vatten- och energimyndighet (NVE) har ytterligare några mindre ras skett under natten. Lavingroparna som bildats består bland annat av kvicklera och blöta massor, vilket försvårar sökandet ytterligare.

– Tiden är jobbig för oss, särskilt den här årstiden då vädret ställer till det. Men vi gör allt vi kan och har fokus på att rädda liv så länge det är nödvändigt och har anledning till det, säger Ida Melbo Øystese.

Kungafamiljen på plats

Under söndagen befann sig norska kungafamiljen på plats i Gjerdrum för att träffa evakuerade och drabbade personer. Kungaparet var märkbart berörda efter mötet med överlevande.

– Jag finner inga ord, det är helt förfärligt, säger Kung Harald och berömmer samtidigt arbetet med räddningsaktioner och sökinsatser.

Drottning Sonja beskriver räddningspersonalen som skickliga människor.

– Vi blev väldigt rörda när vi såg facklorna och fick se alla människor som välkomnade oss när vi kom körande. Den här lilla kommunen med 7000 invånare har en hjärtvärme som vi har upplevt så starkt idag, säger hon.

LÄS MER: Grannarna tänder ljus för de drabbade i Gjerdrum

Vägar kan bli överbelastade

Under söndagseftermiddagen uppmande polisen människor och nyfikna åskådare att hålla sig borta från området eftersom det kan störa räddningsarbetet. Flera vägar riskerar dessutom att bli överbelastade.

– Det är inte till fördel för oss med onödigt mycket folk, så vi uppmanar de som inte har något att göra i området att hålla sig undan så att vi får arbetsro i den svårt krävande situation vi befinner oss i, säger insatsledare Bjørn Christian Willersrud.

Se tidigare presskonferenser från söndagen kring vad som hänt i letandet.

Klockan 16:00:

Pressträff med norska kungaparet:

Klockan 12:30:

Klockan 09:00:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.