Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan von Schreeb, kirurg och specialist i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.

Sjukhus utslagna i Aleppo

Minst 27 civila har dödats vid den syriska regimens flygbombningar och artillerield mot östra Aleppo, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Där finns inte längre något fungerande större sjukhus – och en svensk expert är djupt kritisk.

Enligt den Genève-baserade Unionen för medicinsk omsorg och räddningsorganisationer (UOSSM) har ett sjukhus i östra Aleppo träffats av artillerield. Det finns inga bekräftade uppgifter om offer, men personal och patienter uppges ha blivit instängda i rasmassor.

Fyra sjukhus stängdes efter att flyganfall och bombningar skadat byggnaderna. Enligt UOSSM finns nu inget fungerande större sjukhus i östra Aleppo.

Svåra lägen

Johan von Schreeb, kirurg och specialist i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, har lång erfarenhet av sjukvård i konflikter och katastrofer. Han säger till TT att de läkare och övrig sjukhuspersonal som är kvar försätts i mycket svåra lägen.

- De kommer att försöka, på köksbord och i källare, att stoppa blödningar och annat de kan göra, om det nu finns sjukvårdsmaterial kvar – om det till exempel finns antibiotika kvar att ge barn med lunginflammation. Men för mer komplicerade saker som kejsarsnitt, där finns det inga möjligheter alls längre. Då måste man ha tillgång till narkos och att sterilisera instrument.

Lång belägring

Staden har varit delad sedan mitten av 2012. Oppositionen kontrollerar den östra delen och regimen den västra. Östra Aleppo har varit belägrat av regimstyrkor i nästan fyra månader.

Belägringen har skapat brist på mat och bränsle. De återupptagna bombningarna har skadat eller förstört flera sjukvårdskliniker och lokaler för räddningsarbetare.

- Det finns knappt ett grannskap som skonats i öster, sade SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Under fem dagars bombningar har minst 92 civila dödats och för många skadade är tillståndet allvarligt, enligt SOHR.

Johan von Schreeb ser en strategi bakom attacker mot sjukhus i Syrien och han är djupt kritisk.

- Man har sjunkit under all slags värdighet när man slår ut sjukvården för barn och gravida i någon slags tro att man kan svälta ut civilbefolkningen.