Fransk polis har det senaste halvåret ingripit vid flera av Gula västarnas protester i Frankrike. Arkivbild.
Fransk polis har det senaste halvåret ingripit vid flera av Gula västarnas protester i Frankrike. Arkivbild.

Självmordsvåg inom franska polisen oroar

Efter en våg av självmord inom den franska poliskåren öppnas nu en enhet för suicidprevention. Men vad som egentligen ligger bakom den tragiska utvecklingen finns det olika teorier om.

ANNONS
|

Hittills i år har 28 anställda inom den franska polisen tagit sitt liv, jämfört med totalt 35 under hela fjolåret.

Kåren beskrivs som hårt pressad efter år av ökad terrorberedskap och på senare tid även hårda sammandrabbningar med proteströrelsen Gula västarna.

Fackliga organisationer vittnar om hur deras medlemmar utsätts för både psykisk och fysiskt hård behandling. Vid vissa demonstrationer har grupper inom folkmassorna riktat slagord mot poliser med uppmaning om att de borde ta sina egna liv, vilket har lett till att en åklagare inlett en förundersökning.

Tjänstevapen i hemmet

Tidigare har bland annat tillgången till tjänstevapen pekats ut som en riskfaktor. Efter terrordåden som drabbade Frankrike 2015 tillåts poliser att förvara tjänstevapen i hemmet.

ANNONS

Två uppmärksammade självmord på senare tid har båda genomförts i hemmet med tjänstevapen.

Men i samband med att enheten för suicidprevention invigdes avfärdade inrikesminister Christophe Castaner tjänstevapnen i hemmen som en förklaring till det ökade antalet självmord.

- Under de senaste tio åren har inte självmord där skjutvapen finns med i bilden ökat, påpekar ministern.

Polischef reagerar

Oavsett orsaken är det tydligt att både politiker och ledningen för polisen agerar. Landets polischef Eric Morvan uppmärksammade problemet för några veckor sedan i ett brev till över de över 150000 anställda inom poliskåren.

"Det ansvar som den enskilda person som väljer att avsluta sitt liv har frigör inte oss från vårt ansvar", skriver han i brevet.

TT-AFP

Fakta: Vänd dig hit om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

ANNONS