Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säkerhetsstyrkor vid platsen för självmordsdådet i Afghanistans huvudstad Kabul.

Självmordsbombare dödade 50 människor i Kabul

En självmordsbombare tog sig in i en festlokal i Afghanistan och utlöste sin sprängladdning. Minst 50 människor dödades och över 80 skadades i attacken som riktades mot ett möte mellan religiösa ledare, enligt afghanska myndigheter.

Attacken inträffade strax efter klockan sex på tisdagskvällen, lokal tid, enligt afghanska medier.

- Det var många skadade. Jag såg minst tio skadade personer som anlände hit, säger ett ögonvittne på ett sjukhus i Kabul till det afghanska Tolo News.

Tolo News skriver att minst 1 000 personer befann sig i lokalen när bomben utlöstes. Bilder som mediebolaget publicerat på Twitter visar hur skadade bärs in i ambulanser som skyndat till platsen efter attentatet.

- De ådrog sig brännskador, alla därinne skrek efter hjälp, säger 31-årige Mohammad Hanif som överlevde attentatet, till nyhetsbyrån AFP.

"Panik uppstod"

Hanif som föreläser om religiösa frågor bedömer att mellan 60 och 70 människor dödades i attentatet och att panik uppstod i lokalen efter explosionen.

De drabbade ska ha samlats med anledning av profeten Muhammeds födelsedag. Enligt al-Jazira pågick ett möte mellan religiösa ledare inne i lokalen.

Ghani fördömer dådet

Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet, men terrorrörelsen IS har tagit på sig flera självmordsdåd mot civila i Kabul under den senaste tiden. Talibanerna, som utkämpar ett inbördeskrig i syfte att ta makten från den afghanska regeringen, frånsäger sig allt ansvar och fördömer självmordsbombningen.

Afghanistans president Ashraf Ghani stämplar attentatet som icke-islamiskt och oförlåtligt. Ghani har utlyst landssorg under onsdagen för att sörja offren.

Dådet är det dödligaste i landet sedan september, då minst 68 människor dödades i en attack i Nangarharprovinsen i östra Afghanistan.