Polisen har bekräftat 19 döda i explosionen.
Polisen har bekräftat 19 döda i explosionen.

Självmordsbombare bakom dådet

Minst 22 människor har dödats och över 50 skadats i en explosion i samband med popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester Arena i går kväll – bland dem flera barn. Attentatet genomfördes av en man med en sprängladdning som dödades på arenan, säger polisen.

ANNONS
|

- Hon hade just sjungit extranumret "Dangerous Woman" och ljuset hade tänts när vi hörde två kraftiga explosioner. En person skrek högt och alla började springa ut, berättar 37-årige norrmannen Jan Morten Haukefær, som var på konserten tillsammans med sin dotter, för VG.

Det misstänkta terrordådet inträffade vid 22.30-tiden, vid en konsert med den amerikanska sångerskan Ariana Grande på inomhusarenan i Manchester, som har plats för 21000 besökare.

ANNONS

Grande har många unga fans, och inledde sin turné på Friends arena i Stockholm den 8 maj.

- Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvärt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefær till VG.

Dödligaste sedan 2005

Hittills har 22 personer konstaterats döda vilket gör det till det blodigaste dådet i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.

Explosionen inträffade utanför arenan när människor var på väg ut efter konserten, uppger arrangören. Tidigare fanns uppgifter om att explosionen inträffade i arenans entré.

Vittnen berättar om en eller två kraftiga "bombliknande" smällar, och att 20 till 30 personer legat på marken.

- Vi var på väg ut och när vi var alldeles vid dörren hördes en kraftig explosion och alla skrek, säger ett ögonvittne till Reuters.

ANNONS

- Det var en kraftig explosion, man kunde känna den i bröstet. Det var kaos. Alla sprang och skrek och försökte ta sig ut, säger hon.

"Terrorhandling"

Ingen har hittills tagit på sig dådet.

Polisen i Storbritannien har informerat amerikanska myndigheter om det inträffade och då sagt att man misstänker att det rör sig om en självmordsbombare, rapporterar mediebolaget NBC.

Polisen uppmanar personer att hålla sig borta från området så länge utredningen pågår och man uppmanar också allmänheten att överlämna filmer och bilder från tillfället till polisen.

59 skadade har förts till olika sjukhus runt om i staden enligt sjukvården. Många skadade har också behandlats på plats.

Polisen har upprättat ett nödnummer som oroliga kan ringa till.

May beklagar

Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömer "den avskyvärda terrorattacken" i Manchester, enligt nyhetsbyråer. Hon säger att myndigheterna jobbar med att få en klar bild av vad som hänt, och att polisen behandlar det som ett terrordåd.

Premiärministerkansliet på Downing Street ska hålla ett "Cobra-möte", ett extrainkallat säkerhetsmöte, under morgonen.

Svenskar som befinner sig i Manchester uppmanas att följa lokala myndigheters uppmaningar samt att höra av sig till anhöriga, skriver Sveriges ambassad i Storbritannien på sin sajt.

ANNONS

Det finns inga uppgifter om att några svenskar dödats eller skadats, uppger UD för TT.

Höga smällar

Människor som befunnit sig på platsen för att se konserten – många av dem unga – sprang ut i panik efter den misstänkta explosionen. En video som bland andra nyhetsbyrån Press Association lagt ut på Twitter visar hundratals fans som flyr och skriker.

- Alla sprang och skrek, det var jackor och människors mobiler på golvet. Folk bara släppte allt, berättar 22-årige Robert Tempkin för BBC.

Ariana Grande har inte skadats, uppgav hennes representanter tidigt enligt Billboard. Hon twittrar att hon är förkrossad efter det som har inträffat.

"Förkrossad. Från djupet av mitt hjärta, jag är så så ledsen. Jag saknar ord", twittrar hon.

TT

Fakta: Terrordåd i Europa

April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas. Tre avled på Drottninggatan och två på sjukhus.

Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.

December 2016. Tolv personer dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

Mars 2016: 32 personer dödas, bland dem två svenskar, i två attacker i Belgiens huvudstad Bryssel. Dessutom skadades omkring 300 människor av attentatsmännen som slår till dels på flygplatsen, dels i tunnelbanan.

November 2015: Beväpnade IS-jihadister går till attack vid en fotbollsarena, flera kaféer och en konsertlokal i Paris. 130 människor mördas i de samordnade attackerna – de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

ANNONS