Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Självkörande bilar påkörda

Googles självkörande bilar har varit inblandade i 14 bilolyckor sedan första bilturen. Varje gång är det en annan bil med mänsklig förare som har kört på dem.

Googles program för självkörande bilar startade 2009. Sedan dess har bilarna kört runt 1,6 miljoner kilometer utan förare. Under den perioden har 14 bilolyckor skett. Inte någon gång har olyckan berott på den självkörande bilen.

Istället är det alltså människor som är den felande orsaken.

"Våra självkörande bilar blir påkörda förvånansvärt ofta av andra förare som är distraherade och inte riktar uppmärksamheten på vägen", skriver Chris Urmson, ledare för Google self-driving car program, i ett blogginlägg på medium.com som publicerades i går.

Vidare skriver han att majoriteten av påkörningarna sker av bilen som kommer bakifrån, alltså den typen av olyckor som kan orsaka whiplashskador.

"Det tydliga temat är mänskliga fel och brist på uppmärksamhet", skriver han.

Sedan tidigare har Volvo presenterat planer på att ha 100 självkörande bilar i Göteborgsområdet under 2017. Auto Motor & Sport skrev om detta i GP i februari.

– Autonom körning kommer att förändra vårt sätt att se på bilkörning. I stället för bortkastad tid kan det dagliga pendlandet bli kvalitetstid och ge möjlighet för arbete eller nöje, sade Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development, Volvo Car Group till tidningen då.

Om data från Google är någon fingervisning tycks alltså den förarlösa bilen vara en mindre säkerhetsrisk än den med en människa bakom ratten.

"Snälla, när du sätter dig bakom ratten i sommar, håll ögonen på vägen", skriver Chris Urmson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.