Situationen i Paris "under kontroll"

Tårgas, vattenkanoner och bilbränder – efter en orolig dag i Paris meddelar företrädare för Frankrikes regering att Gula västarnas demonstration är under kontroll. Nu efterlyser man dialog med demonstranterna. Över hundratusen har protesterat över hela landet och många har gripits av polis.

ANNONS
|

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner sade på lördagskvällen att demonstrationen är under kontroll, uppger Reuters. Polisens närvaro ska dock vara fortsatt hög under söndagen om det behövs.

Protesterna mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer samlade på lördagen totalt 125 000 personer på flera platser i Frankrike – varav 10 000 i Paris, enligt inrikesministern. Totalt 1 385 personer uppges ha gripits och 118 demonstranter och 17 poliser har skadats.

Vid paradgatan Champs-Élysées i Paris hittade polisen hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranter beväpnat sig med tidigare under dagen. En del demonstranter blockerade också ringleden runt huvudstaden.

GP:s reporter på plats beskrev situationen som kaotisk.

ANNONS

– Tårgasen sticker i näsborrarna, det hörs burop och ljudbomber. Stämningen är spänd, varje gång det avfyras ljudbomber eller tårgas buar demonstranterna och skanderar "Macron demission" (avgå Macron), säger GP:s utrikeskorrespondent Hanna Rydén.

Ungefär 8 000 poliser är i tjänst i Paris.
Ungefär 8 000 poliser är i tjänst i Paris. Bild: Carl von Scheele

31 000 demonstranter

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har hållit stängt, liksom affärer och restauranger. Även många gator är avstängda och turister och boende har uppmanats hålla sig inomhus, och delar av staden ligger fortfarande öde.

Ungefär 90 000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris. För första gången sedan förortskravallerna 2005, har också gendarmeriets pansarfordon satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader och rensa barrikader.

– Det är ett rigoröst säkerhetspådrag kring Champs-Èlysées och Triumfbågen. Alla som tar sig in kontrolleras av poliser överallt, både civilklädda och uniformerade. Framför Triumfbågen står polisbussar, pansarvagnar och ambulanser uppradade, berättade Hanna Rydén tidigare under lördagen.

Under eftermiddagen rapporterar GP:s utsände på plats att både mopeder och bilar sätts i brand.

Frankrikes inrikesdepartement skriver på Twitter att de kontrollerar människor som deltar i demonstrationen.

"Ett monster"

Lördagens demonstrationer är de fjärde i ordningen av de så kallade gula västarna (gilets jaunes) i den franska huvudstaden och runt om i landet.

ANNONS

Förra helgen orsakade protesterna tumult och vandalisering kring paradgatan Champs-Élysées och Triumfbågen. Hundratals personer har såväl skadats som gripits och fyra personer har dött. Även affärer plundrades och bilar stacks i brand.

Enligt inrikesminister Christophe Castaner väntades färre demonstranter den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen, enligt polisen.

– De här senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, säger Castaner och uppmanar fredliga demonstranter att inte beblanda sig med "huliganer".

För första gången sedan kravallerna 2005 har pansarfordon satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader.
För första gången sedan kravallerna 2005 har pansarfordon satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader. Bild: Thibault Camus

Efterlyser dialog

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen.

Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Under lördagskvällen efterlyste premiärministern Edouard Philippe en dialog med Gula västarna, och lovar att regeringen ska ta itu med oron rörande stigande levnadsomkostnader.

I den belgiska huvudstaden Bryssel har polisen gripit omkring 70 personer inför liknande protester som de franska Gula västarnas. Området där EU-kommissionen och EU-parlamentet har sitt högsäte har spärrats av i förebyggande syfte.

ANNONS
GP:s utrikeskorrespondent Hanna Rydén på plats i Paris tillsammans med fotografen Carl von Scheele.
GP:s utrikeskorrespondent Hanna Rydén på plats i Paris tillsammans med fotografen Carl von Scheele. Bild: Carl von Scheele

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS