"Situationen är extremt allvarlig"

FN:s generalsekreterare kräver en utredning efter de dödliga protesterna i Gaza. – Situationen är extremt allvarlig och fokus nu måste vara att på alla möjliga sätt bidra till att undvika en vidare eskalering, säger Carl Skau, svensk ambassadör, efter ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

ANNONS
|

Minst 17 palestinier har dödats av israelisk militär och fler än 1 400 människor har skadats, uppger palestiniernas FN-ambassadör Riyad Mansour, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

FN:s säkerhetsråd har hållit ett snabbinkallat möte om de våldsamma sammandrabbningarna i Gaza, där tusentals människor demonstrerar nära gränsen mot Israel.

Det skulle ha varit ett slutet möte, på initiativ av Arabförbundets representant Kuwait.

– När det blev klart att USA inte skulle acceptera något uttalande som på något sätt korrekt beskrev situationen på marken begärdes i stället ett öppet möte i kammaren där alla rådsmedlemmar talade öppet, säger Carl Skau, svensk ambassadör och biträdande representant i säkerhetsrådet.

ANNONS

– Alla uttryckte bestörtning över det stora antalet döda och skadade i någon form, i olika grad. Många, kanske alla utom USA, pekade på att användandet av våld måste vara proportionellt och att Israel har ett ansvar att respektera internationell rätt. Flera av oss krävde också en snabb utredning av händelserna, säger han.

Sverige sade i sitt anförande också att den humanitära situationen i Gaza är fruktansvärd och att en långsiktig, hållbar lösning måste hittas, inklusive ett slut för Israels blockad av Gaza.

Hamas kontrollerar Gazaremsan, som sedan 2006 är under blockad av Israel.

FN-representanten Taye-Brook Zerihoun sade inför säkerhetsrådet att det finns farhågor att situationen kan förvärras de kommande dagarna, enligt Reuters.

FN-chefen António Guterres kräver i ett uttalande en oberoende och transparent utredning av de dödliga protesterna. Han uppmanar också de inblandade att avstå från agerande som kan leda till ytterligare offer och särskilt från sådant som kan äventyra säkerheten för civila, säger hans talesperson Farhan Haq.

Demonstrationerna i Gaza inleddes på långfredagen och planeras hålla på i sex veckor.

– I morgon har man enligt den palestinske FN-ambassadören utlyst en nationell sorgedag, så det finns en risk att det är en orolig dag även i morgon (lördag), säger Carl Skau.

ANNONS

Israeliska militären anser att protesterna används av beväpnade palestinier för att försöka forcera gränsstängslet eller begå attacker.

Bakgrund: Demonstrationen i Gaza

Demonstrationerna i Gaza inleddes på fredagen, den 30 mars, för att markera årsdagen för dödandet av sex palestinier under demonstrationer mot markockupationer 1976.

De planeras hålla på till 15 maj, årsdagen för "Den stora katastrofen", då hundratusentals palestinier tvingades från sina hem i samband med grundandet av staten Israel 1948.

Demonstranterna kräver att de palestinska flyktingar som då fördrevs eller flydde ska få återvända till sina gamla byar och samhällen.

Flera olika arrangörer och palestinska fraktioner står bakom demonstrationerna, som de har beskrivit som en fredlig, icke-våldsprotest.

En rad tält har satts upp några hundra meter från gränsbarriären. Bland deltagarna finns familjer med barn, men också ett hundratal ungdomar som rapporteras ha ignorerat uppmaningar från såväl arrangörerna som den israeliska militären att hålla sig en bit ifrån gränsen.

Källa: BBC, Reuters

Bakgrund: Israel och de ockuperade territorierna

Efter att staten Israel utropades den 14 maj 1948 angrep Egypten, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen den nybildade nationen. Striderna ledde till att Israel utvidgade sitt territorium till att bland annat omfatta västra Jerusalem, innan ett vapenstillestånd slöts i januari 1949.

Under våren 1967 ökade spänningarna återigen i området, sedan Egypten, Jordanien och Syrien ökat trycket mot Israel genom att bilda en militärallians. I den upptrissade retoriken kom uttalanden från Egypten där man lovade utplåna Israel. I maj marscherade egyptiska trupper genom Sinaiöknen mot den israeliska gränsen. I början av juni 1967 bestämde sig därför den israeliska ledningen för att slå till först.

Kriget inleddes på morgonen den 5 juni dåIsraeliskt flyg attackerade Egypten. Några timmar senare anfölls Israel av jordanska och syriska trupper från öster.

Under de kommande fem dagarna besegrade Israel inte bara Egypten, utan även Jordanien och Syrien. Israel lade beslag på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, samt Gazaremsan, Golanhöjderna och Sinai-halvön (som senare lämnades tillbaka till Egypten).

Segern lade grunden för många av de stridsfrågor som än i dag präglar konflikten, såsom ockupationen av Västbanken, Gaza och östra Jerusalem.

Källor: NE, Landguiden, AFP, Reuters

ANNONS