Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det republikanska primärvalet i Florida är avgörande för senator Marco Rubio, som måste visa att han kan vinna på hemmaplan.

Sista chansen för Rubio och Kasich

Lilla "supertisdagen" kan vara sista chansen för John Kasich och Marco Rubio att mäta sig med Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat. Och ett test på om Bernie Sanders har en chans mot Hillary Clinton hos Demokraterna.

Primärvalen i Florida, Ohio, Illinois, Missouri och North Carolina har beskrivits som avgörande eftersom de ger ledarna, Republikanernas Trump och Demokraternas Clinton, en möjlighet att stärka sin ledning rejält. Drabbningarna hålls i förhållandevis stora och viktiga delstater, flera av dem så kallade vågmästarstater där opinionen står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. För den som vill till Vita huset är det avgörande att segra där.

På hemmaplan

Dessutom ändrar Republikanerna i och med tisdagens val sina regler för hur de viktiga delegaterna, som formellt röstar fram presidentkandidaten vid partikonventet, fördelas. I bland annat Ohio och Florida får nu vinnaren alla delegater. I tidigare val har de de fördelats proportionerligt.

Florida och Ohio, är dessutom hemmaplan för två av Trumps rivaler. Ohioguvernören John Kasich har sagt rakt ut att hans kampanj är över om han inte kan vinna i sin hemstat. Floridasenatorn Marco Rubio har inte varit lika uppriktig, men det är i princip omöjligt att se en väg framåt för honom utan en seger i "solskensstaten Florida.

-Vi ska vinna i Florida, sade han envist till tv-kanalen Fox News kort innan vallokalerna öppnade.

Affärsmannen Trump har dock haft en stadig ledning i mätningarna över Rubio i Florida i veckor. I Ohio har Trump dock fått se sig omsprungen av John Kasich.

Vill stärka grepp

På den demokratiska sidan kan förra utrikesministern Hillary Clinton stärka sin fördel i kampen om partiets kandidatur. Hon leder i mätningarna, men efter Vermontsenatorn Bernie Sanders överraskande seger i Michigan i förra veckan vågar hon sannolikt inte ta något för givet.

Bild: Matt Rourke/AP/TT