Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista chansen för Hillary Clinton

Om lite mer än en månad kommer de så kallade elektorerna att träffas i sina respektive delstater för att återigen rösta om vem som ska bli president och vicepresident i USA. Då kan Hillary Clinton i teorin bli vald till president.

För hängivna demokrater finns det fortfarande en liten chans att slippa ett fyraårigt presidentmandat med Donald Trump i spetsen. Det är New York Post som skriver om det som kan bli Hillary Clintons sista chans.

Trots att Hillary Clinton fick nära 200 000 fler röster än Donald Trump är det Trump som verkar blir den som flyttar in i Vita Huset i januari. Anledningen är att Trump fick fler elektorsröster än Clinton. 

USA:s valsystem funkar som så att medborgare i varje enskild delstat röstar på politiska representanter, så kallade elektorer. Det är sedan de 538 elektorerna som i sin tur röstar fram presidenten utifrån valresultatet. Den senaste räkningen visar att Donald Trump leder med sina 290 elektorsröster gentemot Clintons 228, även om rösträkningen inte är helt slutförd ännu.

Ny omröstning i december

Den 19 december kommer representanterna att samlas i sina respektive delstater och återigen rösta om vem som ska bli president och vicepresident. Enligt NY Post är det då inget som stoppar representanterna från att rösta på en annan kandidat än den de röstade på under tisdagens val. I teorin skulle några av de som röstade på Donald Trump kunna ändra sig och istället rösta på Clinton. Vilket i sådana fall kan vara Hillary Clintons sista hopp.

Det är dock extremt ovanligt att elektorer ändrar sig den andra röstomgången. Enligt tidningen har 99 procent av elektorer, sedan man började med det här valsystemet i USA, röstat likadant både första och andra gången.

Det senaste tillfället det skedde var i 2004 när en anonym representant i Minnesota inte röstade på demokraternas kandidat John Kerry, utan istället la sin röst på en annan kandidat. Det har heller aldrig tidigare hänt att de har påverkat valresultatet.

Det återstår helt enkelt att se ifall någon eller några representanter hinner ändra uppfattning om vem som borde leda USA.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.