Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Juha Sipilä försökte tysta Yles rapportering, enligt tidningen Suomen Kuvalehti.

Sipilä anklagas: Försökte tysta Yle

Finlands statsminister Juha Sipilä (C) anklagas för att ha försökt tysta public service-bolaget Yle i rapporteringen om företaget Katera Steel, som ägs av hans släktingar. Sipilä säger att han var missnöjd över att inte få bemöta Yles anklagelser.

Det fick honom att skicka omkring 20 mejl till Yle i fredags. Yle hade några dagar tidigare rapporterat om att Katera Steel fått en stor order av det statliga gruvbolaget Terrafame, som nyligen hade fått ett statligt tilläggsanslag för att överleva.

Enligt tidningen Suomen Kuvalehti kontaktade Sipilä både chefredaktören Atte Jääskeläinen och en reporter på Yle.

"Reagerade känslosamt"

Statsministern kallade på onsdagen till presskonferens för att förklara sitt handlande.

- Jag har reagerat känslosamt på grund av att min familj har utsatts för tuffa saker den senaste tiden. Då familjen blir en del av detta, så svarar jag på ett känslomässigt sätt. Då bubblar känslorna upp till ytan. Det går under huden, sade han.

Han hävdar att inte har försökt tysta någon och tror inte att Finlands rykte har skadats. Han anser sig inte heller skyldig till jäv.

Suomen Kuvalehti rapporterar att Yle lät bli att publicera uppföljningar av avslöjandet efter Sipiläs mejlattack. Det förnekar chefredaktör Jääskeläinen.

Oberoende mediebolag

Thomas Wilhemsson, som är Yles styrelseordförande, säger att bolaget inte behöver ha statsministerns förtroende:

- Yle är ett fritt och oberoende mediebolag. Uppdraget är att granska alla makthavare kritiskt, objektivt och rättvist.

Men mer lär följa i fallet. S-ledaren Antti Rinne säger att det allvarligt om statsministern försöker påverka nyhetsbevakningen. Socialdemokraterna i Yles förvaltningsråd vill se e-postmeddelandena från Sipilä.

Dessutom ska riksdagens justitieombudsman granska klagomål från privatpersoner om statsministerns eventuella jäv beträffande Terrafame.

Fotnot: Ett dotterbolag till det helstatliga aktiebolaget Terrafame Group driver gruvan i Sotkamo, som tidigare kallades Talvivaara-gruvan och var omsusad av miljöskandaler. Terrafame köpte gruvan i augusti 2015.