Ett avsnitt av den tecknade serien Simpsons försvann från Disneys streamingtjänst i Hongkong.
Ett avsnitt av den tecknade serien Simpsons försvann från Disneys streamingtjänst i Hongkong. Bild: Steven Senne

Simpsonsavsnitt försvann i Hongkong

Ett avsnitt av den tecknade serien Simpsons försvann från Disneys streamingtjänst i Hongkong. Streamingtjänsten lanserades tidigare i november och snart upptäckte användare att ett avsnitt i säsong 16 där familjen Simpson besöker Himmelska fridens torg var borta, skriver nyhetsbyrån AFP.

ANNONS
|

Enigt AFP har avsnitt tolv från säsongen plockats bort från streamingtjänsten. I avsnittet, som först lanserades 2005, åker familjen till Kina för att en släkting ska försöka adoptera ett barn. Väl där besöker de också Himmelska fridens torg där det mellan april och juni 1989 hölls omfattande demonstrationer för mer demokrati och mänskliga rättigheter. Protesterna fick ett slut när militära styrkor tog till våld på order av Kinas högsta ledare.

Exakt antal offer för våldet är oklart men det har gjorts uppskattningar på allt ifrån 1000 till upp emot 10 000 dödsoffer.

I det försvunna avsnittet syns en skylt med texten: ”På den här platsen, 1989, hände ingenting”.

ANNONS

Serien är känd för att bland annat driva med samhället och politiken.

LÄS MER:Hongkong tillåter röster från Fastlandskina

Oro för att censuren ökar

Enligt AFP är det oklart om det är Disney själva som tagit bort avsnittet eller om de fått order av regeringen i landet. Varken Hongkongs regering eller Disney har uttalat sig om saken.

AFP skriver att avsnittets försvinnande bygger på oron om att den censur som bedrivs på Fastlandskina börjar bli norm även i det mer öppna Hongkong. Förra veckan ska Hongkongs chefsminister Carrie Lam, som tillsatts av Peking, ha svurit att arbeta för att stoppa kryphål som används för att ta sig förbi det statliga nätverket.

Orden vittnar om att Fastlandskinas hårda internetcensur kan komma att utvidgas till Hongkong.

LÄS MER:Kina förbjuder ”feminina” män på tv

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS