Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Simmar hela Amazonfloden

Snacka om simtur. Den 52-årige slovenen Martin Strel började i torsdags på sitt senaste projekt. Han ska simma hela Amazonfloden, 5 400 kilometer.
Martin Strel är ingen nybörjare på området. Efter att ha värmt upp tvärs över Engelska kanalen simmade han 2000 längs Donau, 3 000 kilometer. Han trappade upp med Mississippi och gav sig sedan på Yangtzeflodens 4 000 kilometer.

Och nu är det dags för världens längsta flod.

Inget av hans tidigare äventyr kan mäta sig med Amazonfloden och dess faror: pirayor, anakondor, krokodiler, giftiga rockor och en och annan sötvattenshaj.
- Om jag tänkte på sånt skulle jag aldrig våga doppa mig, säger han enligt brittiska Independent.

Med sig har han spanare och sjukvårdare på tre följebåtar. De har behållare med djurblod som de ska hälla i flodvattnet för att lura bort hungriga vattenvarelser. Och skulle det inte hjälpa har de även reserver av Martin Strels eget blod, om det skulle bli nödvändigt med akuta blodtransfusioner.

Han startade i torsdags i Atalaya i Peru. För att klara av hela floden på 70 dagar måste han simma åtta mil om dagen, från gryning till skymning. Den första faran möter han inom några dagar, då han ska passera ett område med så kraftiga virvelströmmar att de har fått fartyg att gå under.

Varje vettig person undrar naturligtvis varför han gör detta. Hans svar är att han vill visa att ingenting är omöjligt. Dessutom vill han göra mänskligheten mer medveten om "universella frågor", som fred och rent vatten. Och att han klarar av sådana påfrestningar förklarar han med att han som liten fick så mycket stryk av sina föräldrar och lärare att han lärde sig ignorera smärta.

Men hur, undrar BBC, tänker han klara sig undan "varje mans största fasa": den lilla parasitiska "tandpetarfisk"eller "vampyrfisk", candiru, som kan ta sig in kroppen genom urinröret? Hans svar är enkelt:
- Jag pissar aldrig i vattnet, jag pissar i våtdräkten.
Fotnot: Martin Strels simtur kan följas på
www.amazonswim.com

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.