Utrikesminister Margot Wallström (S) prioriterar gränshinder när Sverige tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet.
Utrikesminister Margot Wallström (S) prioriterar gränshinder när Sverige tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet.

Siktar på färre nordiska gränshinder

Fortsatt arbete mot gränshinder mellan nordiska länder är ett prioriterat mål när den rödgröna regeringen tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet. Förenklade fraktregler och hur man får köra skoter mellan länderna är två exempel, enligt Margot Wallström (S), Sveriges utrikesminister.

ANNONS
|

- Det kan röra små och banala frågor, men de är väldigt viktiga för människor på båda sidor om en gräns, säger Margot Wallström i samband med en presskonferens med sina nordiska kollegor i den finländska riksdagen i Helsingfors.

Politisk vilja är avgörande för att komma vidare, tror hon.

- Det gäller ju också att det kan lyftas till politisk nivå.

ANNONS

Som ordförande

Prioriteringarna är klara för det svenska arbetet som ordförande nästa år, enligt Margot Wallström.

- Det handlar till exempel om att man ska kunna ta ut recept i ett annat land, säger hon.

Att öppna upp för nordiska ungdomar att röra sig mellan länderna är också viktigt, anser hon.

Det viktigaste med mötet med kollegorna var att bekräfta det nordiska samarbetet, enligt Margot Wallström. Utöver gränshinder handlar det om stora globala utmaningar, som diskuteras på de nordiska ministermötena.

- Det är i tider när multilateralism och det här med internationellt samarbete ifrågasätts, säger hon.

Gjort oss säkrare

Enligt Margot Wallström bygger det nordiska samarbetet på delade värderingar som länderna vågar stå upp för. Hon tillägger att det nordiska samarbetet har blivit viktigare efter brexit, som skakat hela EU-samarbetet.

- Det kanske känns lite angelägnare att hålla fast vid det som vi har sett fungerar och som har gjort oss också säkrare, säger hon.

ANNONS

En fråga som har varit svårt att komma överens om bland utrikesministrarna på mötet är dock FN:s konvention om ett förbud mot kärnvapen, där Finlands Timo Soini bestämt säger nej till att ratificera avtalet.

Sverige, som varit pådrivande under processen med att ta fram konventionen, har ännu inte satt ned foten.

- Det finns ett antal skrivningar i den här konventionen, till exempel om relationen till Icke-spridningsavtalet och Provstoppsavtalet, som gör att vi behöver diskutera mer med andra länder.

Hon ser inget problem med att Finland valt att stå utanför avtalet.

- Nej, jag tycker att alla länder har rätt att välja väg framåt, säger hon.

TT

Fakta: Insatser mot radikalisering diskuterades

Nordiska ministerrådet är ett mellanstatligt samarbete mellan de fem nordiska regeringarna, som på onsdagen höll ett toppmöte i samband med det parlamentariska Nordiska rådets årliga session i Helsingfors.

Dels möttes nordiska stats- och utrikesministrar. Men det blev även ett nordisk-baltiskt toppmöte i Helsingfors, där frågor som EU:s sociala toppmöte i Göteborg i november, åtgärder för stärkt konkurrenskraft, klimatavtalet från Paris och insatser mot radikalisering diskuterades.

Så kallade hybridhot och cybersäkerhet var två andra frågor som togs upp, liksom energisäkerhet i Östersjöregionen.

Källa: Finlands regering

ANNONS