Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ubåten San Juan, av modellen TR-1700, har varit försvunnen sedan i onsdags. Arkivbild.

Signaler från försvunnen ubåt

Sju misslyckade "satellitsignaler", som antagligen kommer från den försvunna ubåten med 44 besättningsmedlemmar ombord, har hörts, uppger Argentinas försvarsdepartement. Besättningen ombord ska ha gott om mat och syre.

Nyheten om signalerna gör att hoppet om att hitta besättningen vid liv ökar.

Signalerna hördes sent på förmiddagen och tidigt på eftermiddagen och varade mellan fyra och 36 sekunder uppger försvarsdepartementet. Arbete med att spåra ursprungsplatsen pågår med hjälp av ett amerikanskt företag som specialiserar sig på satellitkommunikation.

Sökandet har intensifierats, men försvåras av kraftiga vindar och mer än sex meter höga vågor. Vädret väntas förbättras något under söndagen.

Att ubåten är tillverkad för att inte synas i omgivningarna försvårar sökarbetet ytterligare.

Den amerikanska flottan skickar en djuphavsräddningsinsats med ett fjärrstyrt fordon och två fartyg som beräknas komma fram till Argentina de närmaste dagarna. Utrustningen ska kunna rädda människor från ubåtar som ligger på botten. Även Chile och Sydafrika har erbjudit hjälp.

Ubåten San Juan, av modellen TR-1700, var på väg från ett rutinuppdrag i Ushuaia nära Sydamerikas sydligaste spets till hemmabasen i Mar del Plata, 40 mil söder om Buenos Aires. Den senaste kontakten var i onsdags morse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.