Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Siggi föddes med tassarna åt fel håll

Hunden Siggi föddes med ett ovanligt tillstånd. Siggis framtassar var nämligen bak och fram och hunden tvingades gå på armbågarna. Nu har ett universitetsveterinärsjukhus i Oklahoma opererat Siggi som är den andra patienten på två år som opereras för samma tillstånd på kliniken.

2019 genomförde kirurger på Oklahoma State University’s College of Veterinary Medicine en uppmärksammad operation på en hund med namnet Milo, vars tassar var vända åt fel håll.

Två år senare föddes terriern Siggi med exakt samma problem. Efter att ha läst om den lyckade operationen två år tidigare vände sig en djurräddningsorganisation till veterinärsjukhuset för att kunna hjälpa Siggi.

– Av någon oklar anledning hoppar dessa patienters armbågar ur led tidigt i livet vilket resulterar i en kraftig rotation av tassarna och en oförmåga att gå. De måste istället krypa på armbågarna, säger kirurgen Erik Clay vid veterinärsjukhuset i ett pressmeddelande och berättar att han bara hört om runt 20 fall av hundar som drabbats av tillståndet.

Lyckad operation

Efter att ha röntgat Siggis framben bestämde man sig för att försöka vrida tassarna till rätta. Detta gjordes genom att bryta båda frambenen på hunden på ett strategiskt valt ställe för att sedan kunna rotera tassarna åt rätt håll. Man har sedan opererat in stödpinnar för att fixera benen.

Operationen genomfördes i mitten av maj och I slutet av juni var Siggi tillbaka på kliniken för att undersökas.

– Vi kunde konstatera att benen läkte och sedan tog vi bort stödpinnarna. Efter det började processen med att lära henne att gå, säger Erik Clay.

LÄS MER: Siamesiska tvillingar separerade efter ovanlig operation

LÄS MER: Proteststorm när 1 400 delfiner dödades

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.