Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De nyseparerade tvillingarna ser varandra för första gången. Bild: Soroka Medical Centre
De nyseparerade tvillingarna ser varandra för första gången. Bild: Soroka Medical Centre

Siamesiska tvillingar separerade efter ovanlig operation

En ovanlig operation har ägt rum på ett sjukhus i Israel i helgen. Operationen som tog 12 timmar är den första av sitt slag i Israel.

Ett dussintal medicinska experter har i helgen deltagit i en unik operation på ett sjukhus i Beersheba, Israel. Under en 12 timmar lång operation har man separerat ett par siamesiska tvillingar. Tvillingparet, som bara är ett år gamla, har fram tills nu suttit ihop med bakhuvudet mot varandra.

– Detta är en ovanlig och komplex operation som bara har utförts 20 gånger världen över och nu för första gången i Israel, säger Mickey Gideon, som är pediatrisk neurokirurg på sjukhuset till Reuters.

På bilder som sjukhuset tagit syns de nyopererade tvillingarna ligga i en sjukhussäng med ansiktena mot varandra. Det är första gången de har kunnat se varandras ansikten.

– När sjuksköterskorna la dem tillsammans för första gången efter operationen kollade de på varandra, gjorde lite ljud och kände försiktigt på varandra. Det var fint att se, säger en av sjukhusets läkare till Israelisk media.

Operationen beskrivs som lyckad och enligt sjukhuset ska båda barnen återhämta sig bra.

LÄS MER: Sydafrikanska födde "tilingar" – världsrekord?

LÄS MER: Babylycka på djurpark – panda fick tvillingar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.