Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Israels premiärminister framför ett fotografi av Shimon Peres.

Shimon Peres hyllas brett i Israel

På fredag begravs Israels förre president Shimon Peres – mest känd för Osloavtalet – sedan han somnat in under natten till onsdagen. Den 93-årige politikerveteranen hyllas brett inom och utanför landet, men inte av Hamas.

Shimon Peres gick ur tiden när Israels klockor visade tre på natten. Senare under onsdagsmorgonen höll familjen en presskonferens på sjukhuset i Tel Aviv-förorten Ramat Gan där han vårdats för sviterna av den omfattande hjärnblödning han ådrog sig i mitten av månaden. Sonen Chemi läste upp ett gemensamt uttalande som hyllade faderns arbete för Israels folk, och konstaterade att hela landet sörjer.

- Vi delar smärtan tillsammans, säger Chemi Peres, enligt The Guardian.

Begravs på fredag

Vänsterpolitikern Peres begravs på fredag på Herzlberget i Jerusalem. Han hyllas brett av israeliska ledare och på landets nyhetssajter. Premiärminister Benjamin Netanyahu, som besegrade Peres i parlamentsvalet 1996 och som länge varit en öppen motståndare till det nu havererade fredsavtalet med palestinierna som Peres förhandlade fram, säger i ett uttalande att den tidigare presidenten ägnat sitt liv åt att säkra landets självständighet, och att han arbetade för fred och försoning med Israels grannar fram till sin död.

Arbetarpartiets ledare, partikamraten Isaac Herzog, säger att det saknas ord för att beskriva Peres gärning, och oppositionspartiet Yesh Atids ledare Yair Lapid säger att Peres är närvarande även efter sin död, bland annat genom sitt bidrag till säkerhetstjänsten, kärnenergiprogrammet och landets ställning i omvärlden, rapporterar högerkonservativa Times of Israel.

Tidningen skriver i en ledare att Peres var en outtröttlig förkämpe för ett "bättre Israel och en bättre värld", högerkonservativa Jerusalem Posts krönikör slår fast att Peres delade kärleken till Israel, trots de ideologiska skillnaderna. Vänstertidningen Haaretz skriver att Shimon Peres var Israels fredshopp och att han agerade med värdighet och lugn mot sina envetna kritiker i Israel och den judiska högern i USA. Mitten-vänster-tidningen Yedioth Ahronoth går så långt som att beskriva Peres som "större än livet".

Världsledare hyllar Peres

Världsledare stämde in i samma tonart när kondoleanserna strömmade in under onsdagen. USA:s president Barack Obama, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Rysslands president Vladimir Putin finns bland dem som hyllar Shimon Peres.

"Med Shimon Peres bortgång förlorar Israel en legendarisk ledare och världen mister en kämpe för fred", skriver statsminister Stefan Löfven i ett uttalande till TT.

Även Mahmoud Abbas, palestiniernas president på Västbanken, säger att Peres arbetat outtröttligt för en hållbar fred från och med fredsprocessen i början av 1990-talet fram till sin död. Men islamistiska Hamas som kontrollerar Gazaremsan välkomnar Shimon Peres död, och håller honom ansvarig för Israels ockupation av de palestinska områdena, rapporterar nyhetsbyrån AFP.