Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter visar en bild på den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr under de pågående protesterna i Irak. Nu har al-Sadr själv förenat sig med demonstranterna i Najaf. Bild: Nabil al-Jurani
Demonstranter visar en bild på den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr under de pågående protesterna i Irak. Nu har al-Sadr själv förenat sig med demonstranterna i Najaf. Bild: Nabil al-Jurani

Shialedare utmanar Iraks premiärminister

Den mäktige shia- och före detta milisledaren Muqtada al-Sadr ställer sig i första ledet bland Iraks demonstranter.
al-Sadr kräver premiärministerns avgång – och uppmanar sin politiske ärkerival Hadi al-Amiri att göra gemensam sak.
al-Amiri svarar att han vill samarbeta för att "rädda landet".

Oktober har varit en blodig månad i Irak – med över 200 döda i protester mot regeringen. Först sporadiska, sedan allt mer intensiva protester i Bagdad och flera andra städer pressade regeringen och premiärministern Adil Abd al-Mahdi att införa nattliga utegångsförbud. Säkerhetsstyrkor försökte hårdhänt återta kontrollen, men våldsamheterna eskalerade.

Den politiska oppositionens och de religiösa samfundens ledare höll sig först borta från gatans protester. Men på tisdagen blev det allvar, efter flera dagar av stigande politisk temperatur.

Plan från Iran

Den inflytelserike radikale shialedaren Muqtada al-Sadr valde att aktivt stödja de tusentals demonstranter som samlats i hans hemstad Najaf. Den forne milisledaren sågs först på flygplatsen, där han landat med ett plan från Iran, för att sedan ses med dem som protesterade i den heliga orten Najaf.

al-Sadr, som leder det största blocket i det irakiska parlamentet, har tidigare krävt regeringens avgång och genomförde i lördags en sittstrejk i parlamentet. Men hans närvaro och höjda tonläge får stor betydelse för premiärminister Adil Abd al-Mahdis framtid.

Shialedaren gjorde också något ovanligt i irakisk politik: han sträckte ut en hand till ärkerivalen, politikern och befälhavaren Hadi al-Amiri som leder det näst största blocket i parlamentet.

al-Sadr säger att premiärministerns beslut att inte avgå fått honom att vädja till al-Amiri om samarbete – något al-Amiri också förklarade sig villig till sent på tisdagskvällen. I ett uttalande skriver al-Amiri att han kommer att arbeta i "medborgarnas intresse" för att "rädda landet", rapporterar statlig tv.

Hadi al-Amiri är före detta transportminister och ledare för den shiitiska Badr-milisen. Han har dessutom nära band med regimen i Teheran.

al-Sadr har en nationalistisk hållning och har varit kritisk till iransk inblandning i irakisk politik.

En allians mellan de två, om än tillfällig, innebär en ny och delvis oviss politisk färdriktning för ett sargat Irak.

Övernattande demonstranter

På Tahrirtorget i centrala Bagdad fortsatte samtidigt demonstrationerna, sedan hundratals personer övernattat i tält, i övergivna byggnader eller direkt på gatan.

– Utegångsförbudet har inte förändrat någonting. Trodde regeringen att vi skulle stanna hemma? Aldrig i livet, säger 30-åriga Duaa till nyhetsbyrån AFP.

För att stoppa protesterna meddelade militären nyligen att ingen tills vidare får röra sig ute i huvudstaden mellan midnatt och klockan 6 på morgonen.

– Vi säger nej till utegångsförbudet, vi kommer att vara här. Det är en del i regeringens smutsiga spel, säger en av dem som protesterar i Bagdad, till al-Jazira.

Hundratals skadade

Protesterna bröt ut i början av oktober efter allmänt missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig social standard. Under en kortare period dödades över 100 personer.

Efter en tids lugn har en andra våg nu pågått i flera dagar, och natten till tisdagen uppges ha blivit våldsam.

Minst 14 personer dödades när polis öppnade eld vid protester i staden Karbala söder om Bagdad under natten mot tisdagen, uppger källor inom sjukvården och säkerhetsstyrkorna enligt nyhetsbyrån Reuters. Dessutom har hundratals personer skadats enligt källorna. Samtidigt uppger stadens polischef att inga dödsfall relaterade till protesterna har rapporterats.

Övervåld användes

I den första protestvågen tidigare i oktober dödades 149 personer, har en statlig utredning slagit fast, skriver Reuters. I utredningens rapport fastslås att säkerhetsstyrkorna använde övervåld, och att över 70 procent av dem som dödades blev skjutna i huvud eller bröst. Däremot läggs inget ansvar på premiärministern eller andra i landets ledning.

Parallellt med gatuprotesterna har fackförbund för lärare, advokater och tandläkare gått ut i strejk.

I hamnstaden Umm Qasr har demonstranter blockerat ingången till ett hamnområde. Enligt Reuters har verksamheten kraftigt begränsats.

Sammanstötningar på Tahrirtorget i Bagdad i måndags. Bild: Khalid Mohammed/AP/TT
Sammanstötningar på Tahrirtorget i Bagdad i måndags. Bild: Khalid Mohammed/AP/TT

TT

I dagens Irak, i det som då kallades Mesopotamien vid floderna Eufrat och Tigris, anses en av mänsklighetens första civilisationer ha vuxit fram för omkring 5 000 år sedan.

I modern tid har Irak härjats av starka spänningar och konflikter, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasioner och inbördeskrig.

Saddam störtades 2003 genom en USA-ledd invasion. Därefter följde en våldsam konflikt mellan främst sunni- och shiamuslimska grupper i landet. Terrorrörelsen IS hade under några år kontroll över delar av Irak men är i stort sett besegrad.

Drygt 40 miljoner människor bor i Irak (juli 2018), varav närmare 7 miljoner (2019) i huvudstaden Bagdad. Knappt 60 procent av befolkningen är under 24 år. Arbetslösheten i åldersgruppen 15–24 är 25 procent.

Landet har världens femte största oljetillgångar, gott om mineraler och bördig mark.

Landet är en republik och premiärminister Adil Abd al-Mahdi är regeringschef.

Islam är officiell religion. Till skillnad från stora delar av denna region, där sunnimuslimer dominerar i flera länder, är majoriteten i Irak shiamuslimer.

Källor: The World Factbook (CIA) och Landguiden (UI)